24 jaar in de nor voor moord op ex

VIJF KINDEREN DIE ALLES ZAGEN GEBEUREN KRIJGEN SCHADEVERGOEDING

Slachtoffer Irisleidi Tamayo.
repro Verheijen Slachtoffer Irisleidi Tamayo.
24 jaar opsluiting heeft Nesib Bejtusi (34) als straf gekregen voor de moord op zijn ex Irisleidi Tamayo (25). Voor de ogen van zijn vijf kinderen stak hij de vrouw 26 keer met een mes.

Bejtusi schreef de rechtbank tijdens het beraad nog een brief. De rechtbank stelde echter duidelijk dat er geen rekening met de brief gehouden werd. Op 30 januari kregen de hulpdiensten een noodoproep van een van de vijf kinderen: "Mijn vader probeert mijn moeder te doden." De hulpdiensten vonden in de garage Irisleidi 'Tata' Tamayo. Voor haar kon er geen hulp meer baten. Ze was in de armen van haar moeder gestorven. Bejtusi had zichzelf in de onderbuik gestoken.


De relatie tussen Bejtusi en Tamayo was de laatste weken zwaar aan het verslechteren. Volgens Bejtusi was dat sinds zijn schoonmoeder in hun leven was gekomen, maar dat is volgens de rechtbank niet zeker. Het slachtoffer was met haar twee eigen kinderen naar een vluchthuis gevlucht. "Voor de feiten deden er zich incidenten voor", legt de rechtbank uit. "De beklaagde dreigde met zelfmoord. Hij had foto's doorgestuurd, waarbij hij een overdosis pillen wilde nemen. De dag voor de feiten had hij zich tot bloedens toe in zijn arm gesneden." Op die 30ste januari belde Bejtusi de stiefvader van Tata. De kinderen moesten door Irisleidi zelf opgehaald worden. "Die voormiddag was de beklaagde emotioneel", zegt de rechtbank. "Hij gaf aan de kinderen tussen vier en veertien jaar onder meer zijn sleutels, zijn geld en een horloge. Hij zei dat hij enige tijd weg zou zijn. Met het geld konden ze eten en kleding kopen."


Het slachtoffer ging eerst dag zeggen aan de kinderen, maar Bejtusi wilde haar alleen spreken in de garage. "De kinderen hoorden de ruzie. Toen ze gingen kijken, zagen ze hun vader het slachtoffer steken met een groot mes."

Dader Nesib Bejtusi.
repro VTT Dader Nesib Bejtusi.

Narcist

Bejtusi is volgens de rechtbank zonder twijfel schuldig aan de moord. "Hij had het mes klaargelegd in de garage of hij droeg het onder zijn kleren, om dan op vitale plaatsen te steken. De beklaagde ontnam iemand zijn leven, met ook ernstige gevolgen voor het leven van de moeder en de kinderen van het slachtoffer. De zeer jonge kinderen verloren hun moeder, omdat de beklaagde niet kon verdragen dat de relatie ten einde was gelopen en het slachtoffer een andere weg wilde inslaan, wat haar goed recht was. Dit getuigt alleen maar van een zeer narcistische en egoïstische houding van beklaagde." Aan de nabestaanden moet de dertiger een schadevergoeding van 68.775 euro provisionele schadevergoeding betalen.


De stiefpapa van Irisleidi, Benny P., woonde vroeger in Berchem en kreeg een relatie met de mama van het slachtoffer. Van haar vierde tot haar tiende levensjaar was hij de 'papa' van Irisleidi, maar daarna ging het koppel uit elkaar. Toch bleven Benny P. en zijn stiefdochter contact houden. Ze woonden zelfs nog een hele tijd bij elkaar in de buurt. Maar zes jaar geleden vertrok Benny P. naar Mexico en verwaterde het contact. Enkele weken voor de moord was er wel weer contact. Het verlies van Tata doet hem nog altijd pijn. "Ik heb het allemaal wel een plaats kunnen geven. We hadden niet meer dat intensieve contact, maar het definitieve gemis doet wel pijn. Die 24 jaar? Voor zo'n laffe daad is geen straf zwaar genoeg, maar we zullen ermee moeten omgaan."