"Vorige week zaten hier nog krakers"

NA 11 JAAR LEEGSTAND VERWACHT OUDE VAKSCHOOL DINSDAG 144 KINDEREN

De bouwvakkers zijn nog volop bezig om van de werf een echte school te maken.
Klaas De Scheirder De bouwvakkers zijn nog volop bezig om van de werf een echte school te maken.
Na meer dan tien jaar leegstand ontvangt de oude vakschool op de Bredabaan dinsdag 144 kindjes. Die zullen les krijgen tussen de bouwvakkers, want de werken gaan gewoon door "We hebben wat ongeruste ouders moeten verzekeren dat de school op tijd opengaat", zegt projectleider Bert Meysman.

In juni 2004 zwaaiden de laatste leerlingen van het Technicum Rerum Novarum af. Het statige gebouw werd verschillende keren verkocht. Tot het uiteindelijk in handen kwam van het Katholiek Vlaams Onderwijs (KVO). Een samenwerking tussen Sint-Ludgardis in Merksem en het Sint-Michielscollege blaast er nu nieuw leven in, onder de noemer Campus KVO. De kenmerkende bruine bakstenen gevelzijn op de Bredabaan in Merksem nu definitief verdwenen. Grote glazen ramen brengen het licht weer naar binnen. Maar er is nog veel werk aan de winkel.


"Het is inderdaad een race tegen de klok, maar we werken hier stevig door", zegt projectleider Bert Meysmans. "We hebben met de verschillende aanbestedingen wel wat vertraging opgelopen, maar we zullen klaar zijn voor één september," benadrukt hij terwijl de beton achter hem gegoten wordt. "Nu de deuren erin zitten, zien we het wel goed komen. Vorige week werd dit gebouw nog gekraakt. We hebben wel wat ongeruste ouders moeten verzekeren dat we op tijd open zullen gaan. Maar zelfs na één september gaan we nog verder werken. De klassen, refter en speelplaats worden dan ook afgesloten van de werf. Er is een schoolzone en een bouwzone en die twee zones kruisen elkaar niet." Binnen drie jaar zou de volledige kleuterschool en lagere school er moeten staan.

Nina Bernaerts

Verloren lopen

De gloednieuwe school verwacht dinsdag 144 kinderen. Een instapklas, een volledige kleuterklas en een eerste en tweede leerjaar. Daarnaast zullen ook de sportlessen van de leerlingen van Sint-Michiels en Sint-Ludgardis hier al doorgaan. De nieuwe directeur, Daniëlle Verhoeven, slaapt nog amper, maar staat te springen om te starten. "Ik ben wel al een tijdje directeur, maar hier beginnen we van nul. Hier zijn geen vaste structuren aanwezig. We willen eigenlijk ook beginnen inrichten, maar we moeten wachten tot het klaar is. We lopen een beetje in de weg tussen de bouwvakkers," lacht Verhoeven. De school zal ook aandacht besteden aan de werf. "Heel het jaar is onze slogan 'Bouwen aan...' en met de opening zullen alle kinderen en personeelsleden gepersonaliseerde bouwblokjes krijgen, die worden samen gelegd tot een kunstwerk."


Op 1 september zal Antwerps schepen voor Onderwijs Claude Marinower (Open VLD) de school officieel inhuldigen.