Winkeldief vrijuit door pijnlijke rekenfout van procureur: “Onwaarschijnlijk dat dader goederen ter waarde van 5.500 euro meenam”

Beeld ter illustratie. De man gaat vrijuit ondanks de bewijzen dat zijn wagen betrokken was.
Wannes Nimmegeers Beeld ter illustratie. De man gaat vrijuit ondanks de bewijzen dat zijn wagen betrokken was.
Een man die in 2017 diefstal pleegde in de Lidl van Merelbeke gaat vrijuit na een pijnlijke rekenfout door het Openbaar Ministerie. De man reed zonder te betalen weg met zijn volle winkelkar, maar de procureur vorderde een straf op basis van een diefstal van 5.500 euro, het volledige stocktekort van de winkel. “Erg onwaarschijnlijk", stelde de rechter.

Een klant van de Lidl sloeg alarm toen die zag dat verdachte A.M. naar zijn wagen ging met de volle winkelkar. De winkelverantwoordelijke confronteerde hem op de parking terwijl hij de koopwaar in zijn auto laadde, maar de man deed alsof zijn neus bloedde. De winkelverantwoordelijke fotografeerde de auto, maar daarop besloot een tweede betrokkene die achter het stuur zat, op de vlucht te slaan.

Vrijspraak ondanks bewijzen

A.M. sprong ook in de wagen en in de vlucht zou de chauffeur nog geprobeerd hebben om een andere klant aan te rijden. Een getuige zette de achtervolging in, maar in de Poelstraat stopte de wagen van de verdachten ineens om hun achtervolger met stenen te bekogelen.

A.M. ontkende in de rechtbank alle betrokkenheid. Maar de foto van de wagen, de verklaringen van de getuigen en het feit dat de achtervolger de nummerplaat van de auto noteerde, waren voor de rechter genoeg bewijs om te besluiten dat de wagen van A.M. er wel degelijk was en dat hij zelf mee verantwoordelijk is voor de diefstal. Toch werd hij donderdag vrijgesproken.

Stocktekort

“Het Openbaar Ministerie vervolgt niet de diefstal van de goederen in de winkelkar, maar wel van alle vermiste goederen in de winkel”, motiveerde de rechter het verrassende vonnis. “Zijn auto is wel degelijk aangetroffen, maar het staat niet vast dat hij de diefstal van alle goederen uit het stocktekort heeft gepleegd. Dat blijkt uit geen enkel objectief element.” Zo is het onwaarschijnlijk dat het hele stocktekort ter waarde van 5.500 euro met één winkelkar naar buiten kon worden gebracht.

Op de foto die de winkelverantwoordelijke nam van de wagen is wel koopwaar te zien. “Maar er is geen enkel bewijs dat die goederen gestolen werden uit de winkel. Niemand van het personeel heeft daarover een verklaring afgelegd”, stelde de rechter. A.M. gaat voorlopig dus vrijuit, maar het Openbaar Ministerie kan nog beroep aantekenen tegen het vonnis.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.