Vos gered uit verboden wolvenklem

Het diertje verloor één poot in de klem.
Jeffrey Van Daele Het diertje verloor één poot in de klem.
Medewerkers van het VOC Merelbeke hebben zaterdag met behulp van de politie een vos uit een wolvenklem moeten bevrijden. Het dier had zijn poot zelf al deels afgebeten, in een wanhopige poging om uit de klem te ontsnappen. 

Een medewerker van Natuurpunt trof de vos zaterdagnamiddag aan op de Merelbeekse Scheldemeersen, een natuurgebied waar ook jacht is toegestaan. Het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren in Merelbeke heeft ondertussen een klacht ingediend bij de politie. “Dit een triest voorbeeld van jagers die hun wild willen beschermen”, zegt Nick De Meulemeester van het VOC Merelbeke. “Door de sneeuw zijn de sporen van de vossen goed zichtbaar. Jagers maken daar in deze periode dan ook gebruik van om op vossen te jagen.”

Michaël Bekaert

Wolvenklemmen zijn in heel Europa verboden omdat ze dieren vreselijk doen lijden. Zelfs het bezit van zo'n klem is bij wet verboden. Ook andere dieren, zoals honden en katten, kunnen in de klem geraken. Bovendien lag de klem volgens de vereniging dicht bij een trekweg, waar heel wat wandelaars passeren. 

De poot van de vos is ondertussen verzorgd en deels geamputeerd. Als de wonde niet goed geneest, zal de dierenarts ook het bovenste deel van de poot moeten amputeren. Wat er daarna met het diertje zal gebeuren, is nog niet duidelijk. “Sanctuary De Zonnegloed, een dierenopvang in West-Vlaanderen, zou zou zich eventueel over de vos kunnen ontfermen, maar we moeten hen daarover nog contacteren. Als het dier met een prothese weer in het wild kan leven, is dat ook een optie. Maar dan moet het zichzelf voldoende kunnen beschermen: een manke vos is een makkelijke prooi voor jagers, en dan zou alles voor niets geweest zijn.”

Michaël Bekaert1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • thijs dekeukeleire

    Ons poes kwam indertijd ook terecht in een klem van een buur duivenmelker ;-( en haar poot diende geamputeerd, maar eens hersteld kon ze "uit de voeten" alsof er niets aan de "hand" was, dus misschien ook hoop voor dit vosje