Goodwill van De Lijn nodig

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN MERELBEKE

Merelbeke heeft al een oude tram in haar voormalige stelplaats maar wacht op een nieuwe verbinding naar Gent.
Didier Verbaere Merelbeke heeft al een oude tram in haar voormalige stelplaats maar wacht op een nieuwe verbinding naar Gent.
Merelbeke heeft te kampen met steeds grotere mobiliteitsproblemen. Vooral de Hundelgemsesteenweg slibt dicht in de spitsuren. Hoe ver staat het met de vraag voor een tramlijn van Merelbeke naar Gent?

"Wij blijven vragende partij voor een tramverbinding maar helaas is de realiteit nog ver weg. Het brede mobiliteitsdebat zal gevoerd worden in de discussie over de vervoersregio's", zegt burgemeester Filip Thienpont (CD&V). "We gaan fors druk blijven zetten op De Lijn. Een tram van Merelbeke naar Gent kan op diverse trajecten. In vergelijking met deelgemeenten van Gent is Merelbeke stiefmoederlijk behandeld en dit moet rechtgezet worden", zegt Egbert Lachaert (Open Vld).

"Ofwel wordt de tramlijn van Gent-Moscou doorgetrokken naar het station. Ofwel van het UZ naar Merelbeke via de Ghelamco-site en het Eilandje-Gent richting Hundelgemsesteenweg. Ook een rechtstreekse verbinding met de R4 kan helpen", zegt Bertrand Vrijens (sp.a).

"Een opwaardering van het station van Merelbeke met een tramverbinding naar Gent, een belbus voor de deelgemeenten, de uitbouw van fietspaden staan op ons programma", zegt Rik De Vis (N-VA). "De realisatie van de tramlijn zal grotendeels afhankelijk zijn van de budgeten die De Lijn heeft voor nieuwe investeringen. In het zogenaamde Pegasusplan van De Lijn staat de aanleg van een tramverbinding als 'toekomstig project' vermeld. Dat kan nog tientallen jaren duren. "Véél te lang. Dit moet een prioriteit worden", zegt Stefaan Van Hecke (Groen). (DVL)
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • gunter smismans

    Zn kan Merelbeke niet over Zwijnaarde via tram 2 verbonden worden met sint pieters? Daar heeft de bus toch een groot deel een eigen bedding en is er op de meeste plaatsen voldoende plaats om dit te verwezenlijken. Andere richtingen hebben niets van plaats te bieden voor een eigen bedding en dus snelheid...