Eliane danst tango op 90ste verjaardag : “Dansen houdt me jong en soepel”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Eliane (90) danst tango op 90ste verjaardag met danspartner Freddy.
Didier Verbaere Eliane (90) danst tango op 90ste verjaardag met danspartner Freddy.
Ze heeft al een nieuwe heup en knie, én overwon twee keer kanker, maar op haar 90ste maakt Eliane Meganck uit Sint-Niklaas de dansvloer nog altijd onveilig. Haar verjaardag vierde ze vrijdag dan ook met een groot dansfeest in zaal Caipirinha in Merelbeke. “Dansen houdt mij jong en soepel”, zegt Eliane die nog iedere week het land doorkruist voor dansavonden.

Toen Eliane drie jaar oud was, stuurde haar moeder haar naar de les ‘ritmisch bewegen’. Sindsdien is ze niet meer weg te slaan van de dansvloer. Op haar 90ste rijdt ze nog twee keer per week het land rond naar dansavonden, van de kust tot Charleroi. Acht uur per week gooit ze de benen los. Vrijdag nodigde ze familie en vrienden uit voor een groot dansfeest in Merelbeke. Met een Engelse wals, een tango en een vinnige Quickstep opende ze er de dansvloer.

Eliane viert haar 90ste verjaardag in Merelbeke.
Didier Verbaere Eliane viert haar 90ste verjaardag in Merelbeke.

Eliane is de dochter van brouwers uit Wetteren. Het welgestelde gezin had op de Statiekouter een depot van de Gentse brouwerij Excelsior. “Ik was tien jaar toen de tweede wereldoorlog uitbrak. De Duitsers hadden de dansschool bezet en dus was het even gedaan met dansen. Na de lessen ‘ritmisch bewegen’ begon ik met lijndansen en jazzballet met de befaamde Roland De Wit als partner. Na mijn huwelijk werd mijn echtgenoot mijn danspartner. Onze favoriete dansen waren ballroom en Latijns-Amerikaanse dansen. Een zalige tijd”, zegt Eliane, die toen met haar man en vijf kinderen in het Antwerpse woonde.

Krantenadvertentie

Ze scheidde van haar man toen ze 46 was. “We gingen uiteen in alle vriendschap. Het was op. Helaas zat ik toen ook zonder danspartner. In de scholen waar ik danste was het uit den boze om als alleenstaande te komen, dus zeiden ze dat ik een nieuwe partner moest vinden. Ik reageerde op een advertentie uit de krant en kwam in contact met een leuke en knappe man die een danspartner zocht. Hij was heel charmant en stelde honderduit vragen. Maar toen bleek dat hij een priester was. Als gelovige en alleenstaande mama vond ik dat een brug te ver”, lacht Eliane. 

De volgende advertentie bleek wel een goeie match. “Een vrouw was op zoek naar een danspartner voor haar echtgenoot, want zij danste liever met haar vriend. Ik heb jarenlang met die man gedanst maar toen werd de vrouw jaloers en wou ze haar echtgenoot terug. Daarna heb ik nog competitie gedanst met Belgisch kampioen Bob Van den Bogaert. Ik vond hem een tiran op de dansvloer, dus dat heb ik maar vier maanden volgehouden”, zegt Eliane.

Op haar 80ste zat Eliane nogmaals zonder danspartner en dus begon ze met Zumba. “Dat kon ik alleen en dat houdt mij in vorm”, zegt Eliane. “Ik heb al een nieuwe heup en een nieuwe knie maar als ik zie hoe mijn leeftijdsgenoten de zetel niet meer uit geraken, dan blijf ik liever dansen”

Eliane (90) danst tango op 90ste verjaardag mey danspartner Freddy.
Didier Verbaere Eliane (90) danst tango op 90ste verjaardag mey danspartner Freddy.

Dansfeest

Een dansfeest voor haar 90ste verjaardag was dan ook een logische keuze. “En dat mijn kleindochter Tamara en achterkleinzoon Renzo erbij zijn, maakt het nog zoveel mooier. Ik had hen door familieperikelen al 6 jaar niet meer gezien”, besluit Eliana, waarna ze met danspartner Freddy Ghysels de zaal in vuur en vlam zet.

Eliane viert haar 90ste verjaardag in Merelbeke.
Didier Verbaere Eliane viert haar 90ste verjaardag in Merelbeke.
Eliane met kleindochter Tamara en achterkleinzoon Renzo.
Didier Verbaere Eliane met kleindochter Tamara en achterkleinzoon Renzo.
Eliane (90) danst tango op 90ste verjaardag met danspartner Freddy.
Didier Verbaere Eliane (90) danst tango op 90ste verjaardag met danspartner Freddy.3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • maria mulder

    Respect wat prachtig mooi on dat te zien !

  • Roger Cooks

    Chapeau meiske, ik wil er voor tekenen en ik wens je nog veel gezonde jaren..

  • judith wouters

    dat is nu mooi oud worden se