Dierenbeul schiet met hagelgeweer op vosje

Het vosje raakte door het schot verlamd aan zijn achterpoten.
VOC Merelbeke Het vosje raakte door het schot verlamd aan zijn achterpoten.
Bij Het Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren (VOC) in Merelbeke werd zaterdag een gewond vosje binnengebracht. “In eerste instantie dachten we dat het dier aangereden was”, zegt VOC-verantwoordelijke Nick De Meulemeester. Na een grondig onderzoek bleek echter dat het dier met hagel beschoten was. “Een dier zo doen lijden, zo respectloos.”

Het vosje werd zaterdag binnengebracht bij het VOC. “In eerste instantie dachten dat het dier aangereden was”, zegt Nick. “Hij had twee verlamde achterpoten en een wonde op de rug. Bij nader onderzoek door onze dierenarts Inge Thas en röntgenfoto’s bleek dat de vos beschoten was met een hagelgeweer. Een loodbolletje dat het ruggenmerg geraakt had, was de oorzaak van de verlamming. Met veel spijt in het hart konden we niet anders dan het dier te laten inslapen. Wanneer hagelgeweren dieren raken, kan het dier nog weken of maanden ronldopen met hagel in het lichaam vooraleer het sterft. Wij vinden het heel respectloos om een dier zo te doen lijden.”  

Nick wil ook de nadruk leggen op het feit dat het niet aan de mens is om de populatie van wilde dieren te beginnen reguleren. “Enkel het voedselaanbod en ziektes reguleren een soort. Als je je kippen wil beschermen, moet je een goede ren maken. We moeten respect hebben voor de natuur en de wilde fauna en flora die we nog hebben.” 

Op de röntgenfoto is te zien dat het ruggenmerg geraakt werd.
VOC Merelbeke Op de röntgenfoto is te zien dat het ruggenmerg geraakt werd.
Voor het dier kon alle hulp niet meer baten.
VOC Merelbeke Voor het dier kon alle hulp niet meer baten.21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Glen Huysmans

  En die personen die met een hagelgeweer mogen schieten noemen zichzelf jagers. Ik zou er niet van verschieten dat ze de vos bewust hebben beschoten omdat ze bang zijn dat hij met een haas of konijn ervandoor gaat die ze liever zelf afschieten. En ik lees in een reactie dat een wild roofdier mag beschoten worden, konijnen, hazen, reekes, fazanten. Serieuze roofdieren hier in de bossen.

 • chantal geerts

  @louis pippers,op dieren schiet je niet Als je kippen hebt,zorg dan voor een aangepaste ren,een beetje meer respect voor de natuur en de dieren die er leven Of nogmaals dierenrijk ,mensdom

 • Guido Deville

  Eergisteren heb ik om 9 uur nog twee vossen gezien in mijn tuin. Ook martels zie ik hier regelmatig. Vroeger hadden we tientallen eenden en kippen. Ook de meeste buren hadden kippen. Inmiddels zijn ze ze allemaal doodgebeten. Vossen en martels moeten bejaagd worden, zoals onze wijze grootouders dat deden. De rest is prietpraat van mensen die weinig of niets van de natuur kennen.

 • Marcus Camps

  Dieren met nut zijn van geen belang meer en roofdieren worden beschermd. Mensen worden het beu. Groen denkt zijn slag te slaan in mei. Naïef zijn ze altijd geweest.

 • Peter Dekeyzer

  Sinds wanneer mag een dierenarts gewonde vossen genezen? Die moeten volgens mij altijd ingeslapen worden want er zijn er veel te veel.