De Heide vrijuit na dood patiënte

HOF NIET OVERTUIGD DAT DODELIJKE POSITIE VERMEDEN KON WORDEN

Vzw De Heide waar de patiënte verbleef.
Sarah Vandoorne Vzw De Heide waar de patiënte verbleef.
Zorgcentrum De Heide uit Merelbeke is in beroep vrijgesproken voor het overlijden van Huntingtonpatiënte Myriam Lenssens (59) uit Denderhoutem. In eerste aanleg werd de vzw nog veroordeeld tot een boete van 12.000 euro. De directeur werd ook vrijgesproken, een verpleegster kreeg wel een straf met opschorting voor drie jaar.

De 59-jarige Myriam Lenssens uit Denderhoutem overleed op 11 augustus 2014 door een acuut orgaanfalen. Ze leed aan de ziekte van Huntington, een zeldzame ziekte die zich onder meer uit in schokkerige en onvrijwillige bewegingen. In De Heide werd de vrouw op het bed vastgemaakt met een buikriem. Ze slaagde erin zich deels te bevrijden, maar raakte verstrengeld in de riem en stikte. Volgens de eerste rechter was er sprake van een gebrekkige interne organisatie en was de kans groot dat een verpleegster de buikriem niet correct bevestigd had. Dat kan echter niet bewezen worden omdat de patiënte door haar ziektebeeld mogelijk "quasi bovenmenselijke krachten" zou ontwikkeld hebben om in die positie te belanden.

Myriam Lenssens overleed op 59-jarige leeftijd.
Repro Sarah Vandoorne Myriam Lenssens overleed op 59-jarige leeftijd.

Bedsponden stuk

De personeelsleden stelden dat de buikriem wel correct werd omgedaan. Het centrum is één van de referentievoorzieningen voor patiënten met het ziektebeeld. "Het zou onmenselijk geweest zijn om de vrouw telkens met een driepunts- of vijfpuntsfixatie vast te leggen, gelet op haar heel zware symptomen", stelde de advocaat van de directeur. Een ander discussiepunt waren de bedsponden. Ze waren twee weken voor het overlijden stukgegaan en ze stonden dus niet omhoog op het moment van het overlijden. De verpleegster ontkende dit niet.


De Heide werd in eerste aanleg veroordeeld tot een boete van 12.000 euro en ging hiertegen in beroep. In het hof stelde de vereniging dat het niet is aangetoond dat de vrouw stikte. "Het is mogelijk dat er eerst een hartfalen was en dat ze dan onderuit gezakt is tot de positie waarin ze 's morgens werd gevonden." Haar dochter Berlinda De Rouck vertelde in eerste aanleg nog over nalatigheid. "Er werd niet voor mama gezorgd. Dat merkte ik vooral toen ik onverwacht op bezoek kwam: ze lag te schreeuwen in haar bed, zag er helemaal vuil uit... dat kan toch niet?" Haar advocate herhaalde deze feiten in beroep.

Veiligheid

Het hof oordeelde echter anders dan de eerste rechter. Het hof is er niet van overtuigd dat de dodelijke positie waarin het slachtoffer zich bevond, vermeden kon worden door het rechtopstaan van de bedsponden. Een bedsonde is een relatief licht veiligheidsmechanisme. Daarnaast kan het hof ook weinig aanwijzingen vinden voor een gebrekkige opvolging van de veiligheidsmaatregelen ten aanzien van de patiënten.


Dit alles bezorgde de vzw en de directeur de vrijspraak, en een straf met opschorting van drie jaar voor de verpleegster. "Deze uitspraak is dubbel" Zegt Geert Stroobant, directeur van het zorgcentrum. Langs één kant zijn we blij dat we de vrijspraak krijgen, dat we toch correct handelden. Aan de andere kant heb je dan de verpleegste, ze werkt niet meer in ons centrum, maar we zitten wel in met haar."


De dochter van het slachtoffer had haar ongenoegen al geuit in eerste aanleg. "Had het personeel nu gewoon zijn werk gedaan, dan had ik mijn mama nog." Gisteren wou Berlinda niet reageren. Wel postte ze op Facebook een bericht waarin ze haar ongenoegen en woede uitte.