3.000 euro boete en 3 maanden cel met uitstel voor jager die illegaal vogels schiet in achtertuin Marc Coucke

Het kasteel Mijl Eke van Marc Coucke waar de man illegaal jaagde.
Sam Ooghe Het kasteel Mijl Eke van Marc Coucke waar de man illegaal jaagde.
Een 47-jarige jager die zonder toestemming vogels schoot op het domein van Marc Coucke en de Universiteit Gent is in het Gentse hof van beroep veroordeeld tot een celstraf van 3 maanden met uitstel en een boete van 3.000 euro. “Dit is maar het topje van de ijsberg wat de Vlaamse jachtplannen betreft”, klinkt het bij Vogelbescherming Vlaanderen

Jagers in Vlaanderen moeten in een jachtplan aantonen dat ze op 40 hectare aaneengesloten gebied toestemming hebben om te schieten. In het dichtbevolkte Vlaanderen zijn deze gebieden schaars. Een 47-jarige man rekende in 2013 en 2014 zo 89 hectare grond in Merelbeke tot zijn jachtgebied. De beklaagde schoot jarenlang op vogels op de grond van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent, en bij het kasteel van Marc Coucke. “De jager kreeg nochtans geen toestemming om daar te jagen. We hebben Marc Coucke zelf gesproken erover”, klinkt het bij Vogelbescherming Vlaanderen. “Hij zei zelf nooit de toestemming gegeven te hebben.“

Geen vrijstelling voor jachtexamen

Buurtbewoners en Vogelbescherming Vlaanderen klaagden de jager aan voor schriftvervalsing en inbreuken op het jachtdecreet. De beklaagde kreeg in eerste aanleg vier maanden cel met uitstel en een boete van 9.000 euro en vier maanden voorwaardelijke celstraf.  In het hof krijgt de man een effectieve geldboete van 3000 euro en een gevangenisstraf van 3 maanden met uitstel. Juridisch en Beleidsmedewerker Nicolas Brackx van Vogelbescherming Vlaanderen reageert tevreden, “Met dit arrest geeft het Hof duidelijk aan dat het niet zomaar gaat om een administratief euvel, maar echt om schriftvervalsing. En dit is maar het topje van de ijsberg wat de Vlaamse jachtplannen betreft”.  Aan de Vogelbescherming Vlaanderen dient Rudy D. een schadevergoeding van 1200 euro te betalen. Het jachtverlof van de veroordeelde zal worden ingetrokken door de arrondissementscommissaris van Oost-Vlaanderen. De man zal ook geen vrijstelling krijgen om nog een jachtexamen te ondergaan.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Floris Nijs

  Indien het in mijn tuin was gebeurd, zou er zo'n een drama niet van gemaakt worden. Maar ja : bij Coecke dat is iets anders. Vogelbescherming maakt van alles een drama.

 • Filip Cossaer

  Bart Danneels, privé terrein is privé terrein en jagers moeten daar niet komen. Ik kom ook geen bloemen plukken uit uw tuin, en als ik het zou doen zou je me heel snel wegjagen nee?

 • DIRK VAN DESSEL

  Terecht een rechtvaardig vonnis.

 • Pieter smit

  Hier ook al jagers verjaagd van m'n grond, die NIET ingetekend is als jachtgebied, de politie gebeld , maar ze lachten me nog net niet in het gezicht uit, de foto's wilden ze niet eens bekijken en de jagers gingen vrijuit....de kleine man is natuurlijk,ook geen Couke en dus niet prioritair...

 • bart danneel

  Het probleem is dat de jachtwetgeving stokoud is. De inkleuring van een jachtgebied kan 100 jaar geleden zijn gemaakt en het betreffende gebied inmiddels al meermaals van eigenaar zijn veranderd, dit verandert niets aan de inkleuring zolang de nieuwe eigenaar de jachtrechtouder niet op de hoogte brengt. Wie hiervan wakker ligt kan altijd bij de gemeente altijd gaan inkijken hoe zijn eigendom is ingekleurd. Maar als u hier geen last van ondervindt pest u eigenlijk alleen maar de jager.