UPDATE. Twee koeien overleven felle brand in landbouwloods niet

De brandweer kon de brand langs de achterzijde van de hoeve onder controle krijgen.
Mozkito De brandweer kon de brand langs de achterzijde van de hoeve onder controle krijgen.
Een felle brand in Hamme, deelgemeente van Merchtem, heeft vanmorgen een landbouwloods in de as gelegd. De honderd dieren die in de loods stonden, werden snel geëvacueerd, maar voor twee dieren kwam alle hulp te laat. Zij bezweken aan de brandwonden.  
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De brand in de Lindestraat werd woensdagmorgen iets voor 7 uur opgemerkt. Het vuur was ontstaan in een loods van 500 vierkante meter en al snel vlogen de vlammen metershoog door het dak. In het gebouw bevonden zich op dat moment een honderdtal runderen. De veehouder en zijn familie konden, samen met de brandweer, de meeste dieren nog snel overbrengen naar een andere stal. Omdat het vuur zo hevig woedde, raakten heel wat dieren toch nog gewond.

In de loods lagen meer dan duizend hooibalen opgeslagen, waardoor de brand zich razendsnel verspreidde. “Toen onze mensen hier aankwamen, stond de loods in lichterlaaie”, meldt brandweermajoor Dirk Keymolen van de brandweerzone Vlaams-Brabant West. “We hebben ons eerst gefocust op het redden van de dieren. Dat is ons grotendeels gelukt. Onze tweede bekommernis was om een mogelijke uitbreiding van de brand tegen te gaan. Rondom de brandende loods stonden nog enkele andere schuren. We hebben zo voorkomen dat de vlammen zich konden uitbreiden.”

Een overzichtsbeeld van de ravage die de brand veroorzaakte. De loods werd helemaal verwoest door de vlammen.
Mozkito Een overzichtsbeeld van de ravage die de brand veroorzaakte. De loods werd helemaal verwoest door de vlammen.

De getroffen loods werd helemaal vernield. De brandweer zal vandaag nog verschillende uren werk hebben om het brandende hooi en stro uit de vuurhaard te verwijderen. Brandweerwagens komen af- en aangereden met tanks vol water. “Bij een brand van deze omvang hebben we veel water nodig”, vervolgt de majoor. “We gaan lang moeten nablussen. Alle hooibalen worden uit de loods getrokken met machines en nadien met water geblust op een weide achteraan.”

In de Lindestraat werd ter hoogte van de boerderij ook een veiligheidsperimeter ingesteld. Doorgaand verkeer bleek daardoor onmogelijk. Omwonenden werd gevraagd om ramen en deuren te sluiten. 

De brandoorzaak is nog niet duidelijk maar wordt intussen wel onderzocht. Vorige week vatten in Dilbeek ook enkele honderden balen hooi vuur. Oorspronkelijk werd toen gedacht dat het gistende gras vanzelf vuur had gevat. Achteraf bleek dat twee tieners het vuur hadden aangestoken.

De Lindestraat werd afgesloten voor alle verkeer en er werd een veiligheidsperimeter ingesteld.
Mozkito De Lindestraat werd afgesloten voor alle verkeer en er werd een veiligheidsperimeter ingesteld.4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jacques Van de Velde

  Desiré, dat het metalen golfplaten zijn is een geluk bij een ongeluk voor de eigenaar en de omwonenden en het bijzonderste blijft natuurlijk dat er geen slachtoffers zijn bij mens en dier!

 • Désiré Van Nieuwenhuyzen

  Jacques Van de Velde, het zijn metalen golfplaten. Dus : geen asbest.

 • Roger Brouwers

  Er is geen fijn snoeihout in de geburen,dus geen gevaar voor de volksgezondheid.In het andere geval,algemeen smogalarm en alle ramen en deuren dicht.Belgische logica!

 • Jacques Van de Velde

  Op de foto zijn er golfplaten te zien, hopelijk geen oude asbest bevattende platen .. ...of de de rook was zoals gewoonlijk onschadelijk.....