Tegelbedrijf en feestzaal worden rouwcentrum

FAMILIEBEDRIJF MOYSON INVESTEERT IN GLOEDNIEUWE SITE

Zaakvoerder Wim Moyson bij de toekomstige uitvaartaula van het familiebedrijf. Inzet: zo moet het eindresultaat er gaan uitzien
Foto Mozkito Zaakvoerder Wim Moyson bij de toekomstige uitvaartaula van het familiebedrijf. Inzet: zo moet het eindresultaat er gaan uitzien
Broers Wim en Luc Moyson, zaakvoerders van Uitvaarten Moyson, willen een nieuw rouwcentrum bouwen met afscheidsaula, funerarium, toonzaal en twee zalen voor rouwmaaltijden. Daarom kochten ze zowel de winkel Tegels De Roy in de Burchtlaan als de achtergelegen feestzaal 't Fonteintje, samen goed voor een oppervlakte van veertig are.

Het familiebedrijf Moyson heeft vestigingen in Opwijk, Wolvertem en Merchtem. In die laatste gemeente is het sinds vorig jaar zelfs de enige overgebleven begrafenisondernemer. Per jaar worden er tussen de 230 en 250 afscheidsvieringen georganiseerd. "Vooral hier in Merchtem zaten we een beetje krap door het vele werk", zegt Wim Moyson (51). "Feestzaal 't Fonteintje was al enkele jaren onze eigendom, en intussen hebben we ook de gebouwen van Tegels De Roy gekocht. Beide gronden grenzen aan elkaar, waardoor we tussen de Burchtlaan en de Reedijk één groot rouw- en uitvaartcentrum kunnen bouwen."


Het gelijkvloers van de voormalige tegelwinkel wordt verbouwd tot een polyvalente zaal voor rouwmaaltijden. Op de eerste verdieping komt een toonzaal, waar mensen een kist of grafzerk kunnen kiezen. De twee werkloodsen achteraan worden afgebroken en ruimen plaats voor een gloednieuwe aula van driehonderd vierkante meter. "De afscheidsaula wordt de blikvanger van het nieuwe project, en krijgt ook een eigen naam", vervolgt Wim. "Met de bouw van die aula spelen we in op het gegeven dat veel mensen geen kerkelijke uitvaart meer willen. Tien jaar geleden vonden zowat alle uitvaartplechtigheden nog plaats in een kerkgebouw, maar vandaag wil ongeveer de helft van onze klanten dat niet langer."

Ontkerkelijking

De ontkerkelijking in de begrafenissector is dan ook in volle gang. "Dat is jammer voor de gedreven parochiemedewerkers die zich met hart en ziel inzetten, maar ik vrees dat het aantal kerkelijke uitvaarten zal blijven dalen", klinkt het. "Wij willen helemaal geen concurrent zijn van de kerk of de pastoor. Maar als mensen een alternatieve afscheidsplechtigheid willen, dan moeten wij daar als ondernemer op inspelen. En veel mensen willen tegenwoordig nu eenmaal een persoonlijke afscheidsviering."


In het nieuwe gebouw, dat naadloos aansluit op de voormalige tegelwinkel, worden ook een begroetingsruimte en funerarium ingericht. "De nieuwe ingang van ons bedrijf zal zich langs het wandeldreefje tussen Burchtlaan en Reedijk bevinden", zegt Wim nog. "Het voetpad wordt omzoomd door notelaars, waardoor de mensen in alle rust naar hier kunnen wandelen."


Feestzaal 't Fonteintje zal in de toekomst alleen nog gebruikt kunnen worden voor rouwmaaltijden. "We hebben die zaal tien jaar geleden gekocht, en al die tijd bleef die te huur voor alle soorten feestjes. Maar uiteindelijk hebben we een keuze moeten maken, en we willen ons concentreren op ons hoofdberoep. De zaal zal daarom mee opgenomen worden in het nieuwe uitvaartcentrum."