Roze tractor trekt de aandacht tijdens jaarmarkt

Een bezoeker ondertekent de petitie van Groene Kring. Op de achtergrond is de tractor Roza te zien.
Foto Mozkito Een bezoeker ondertekent de petitie van Groene Kring. Op de achtergrond is de tractor Roza te zien.
De jaarmarkt van Merchtem lokte als vanouds weer een massa mensen. Naast het feestgedruis was er dit jaar ook specifieke aandacht voor de boerenproblematiek. Groene Kring, de vereniging voor jonge land- en tuinbouwers, protesteerde met Tractor Roza: een mobiel marktkraam.

Tussen alle dieren was dit jaar ook een opvallende tractor te bespeuren. Het knalroze exemplaar, met dito marktkraam erachter, trok heel wat nieuwsgierigen. De actie was een initiatief van de Groene Kring. Een groep enthousiaste boeren liet de bezoekers de petitie 'S.O.S. voedselprijzen' ondertekenen. "We komen op voor boeren, die hun producten aan te lage prijzen moeten verkopen", zegt Evert Van Crombrugge. In totaal werden al 17.000 handtekeningen verzameld.


De bezoekers kregen van de boeren ook tal van landbouwproducten aan sterk verlaagde prijzen. "De consumenten bepalen zelf hoeveel ze betalen. Het is een symbolische actie om mensen tot het besef te laten komen." Op 7 september trekt Groene Kring met deze petitie naar de Europese Landbouwraad in Brussel. Die dag komen Europese boeren samen om actie te voeren. (KVLA)