Ook CD&V dient bezwaarschrift in tegen windturbines

CD&V kant zich, net als een duizendtal inwoners, tegen de komst van twee windturbines in de kouter in Peizegem. De oppositiepartij diende een bezwaarschrift in.

Volgens fractieleider Fons Heyvaert kregen de inwoners te weinig inspraak in de plannen. "We stelden vorig jaar al voor om een studie naar mogelijke inplantingsplaatsen voor zo'n windmolens te bestellen", zegt Heyvaert. "Die studie is er evenwel nooit gekomen. We hebben alle begrip voor de kritiek van de inwoners. Dit dossier werd boven de mensen hun hoofd uitgedokterd."

Baten en lasten

De komst van windturbines geniet wel de steun van Open Vld, die in Merchtem een absolute meerderheid heeft. Maar ook oppositiepartij Groen is gewonnen voor het plan. "Wij willen mee ijveren voor de komst van de windturbines", zegt Groen-voorzitter Wim Van de Velde. "Maar we betreuren wel de onevenwichtige verdeling tussen baten en lasten. De eigenaars van de gronden krijgen een stevige vergoeding en de winst van de uitbater gaat naar zo'n negentig Vlaamse gemeenten die aandeelhouder zijn. Helaas is Merchtem daar niet bij. Wij hadden liever gezien dat de inwoners of de gemeente zelf rechtstreeks participeerden in het project." (WDS)