Geen pesticides? Dan gráven we die handel wel uit

GEMEENTE BESTRIJDT REUZENBERENKLAUW MET ZWARE KRAAN

Groenarbeider Gunther Aelbrecht en een collega verwijderen de reuzenberenklauw in de Linthoutstraat.
Foto Mozkito Groenarbeider Gunther Aelbrecht en een collega verwijderen de reuzenberenklauw in de Linthoutstraat.
De gemeentelijke groendienst bindt de strijd aan met de reuzenberenklauw, een exotische plant die gevaarlijk is voor huid en ogen. En omdat pesticides verboden zijn, grijpen de arbeiders naar de grove middelen: een graafkraan om de plant met wortel en tak uit te roeien.

De reuzenberenklauw is afkomstig uit het Russische Kaukasusgebergte, en werd in het begin van de negentiende eeuw als sierplant naar West-Europa gehaald. Omdat het om een uitheemse soort gaat, hoeft de plant op weinig steun van natuurbewegingen te rekenen. "De reuzenberenklauw heeft zich intussen aan ons klimaat aangepast, en groeit hier vaak in het wild", aldus Ivan Vanhaecht, voorzitter van de milieuraad. "Vaak komt hij voor op afgelegen plekjes, of aan bosranden."

Twee soorten

Ons land telt twee soorten berenklauw: de gewone plant, die gemiddeld één meter hoog wordt, en de reuzenberenklauw, die gemakkelijk drie meter hoog kan worden. Die eerste soort is onschadelijk en staat bij knaagdieren op het menu. De reuzenberenklauw daarentegen, is wél een probleem. "En dat probleem duikt op tijdens de zomermaanden", weet Ivan Vanhaecht. "Als de plant in bloei komt, kan het sap uit de stengels de huid zwaar irriteren. Slachtoffers krijgen rode vlekken die op brandwonden lijken. Kinderen die op warme dagen met ontblote benen en armen door het bos of een weide lopen, kunnen zich zo flink pijn doen."


De milieudienst kiest nu voor een harde aanpak van de reuzenberenklauw. In de Linthoutstraat, in deelgemeente Brussegem, werden intussen al enkele honderden planten verwijderd met een graafkraan. "Tot vorig jaar gingen we de plant te lijf met de bosmaaier", zegt Gunther Aelbrecht, arbeider bij de groendienst. "Maar de sappen kwamen toen op mijn armen terecht - en dat deed geen deugd. Mijn armen stonden vol rode blaasjes. Het leek echt op brandwonden, en het deed evenveel pijn."

Maaien heeft geen zin

De reuzenberenklauw bestrijden met pesticides of herbicides, is geen optie meer. "Wij mogen als openbaar bestuur geen verdelgingsmiddelen meer gebruiken", zegt burgemeester Eddie De Block (Open Vld). "Met het product Roundup kregen we de reuzenberenklauw vroeger meteen kapot, tot in de wortel. Maar het gebruik daarvan is nu verboden, en dus kiezen we voor de drastische aanpak. Want als we de plant gewoon maaien, keert hij sowieso terug." Dat bevestigt ook Ivan Vanhaecht. "Daarom is het goed dat de gemeente een kraan inzet, nog voor de plant 'in zaad komt'. Zo is de wortel weg, en kan hij zich ook niet meer voortplanten."