Fruitboerinnen maken krokante chips van appels

Nieuwe snack te koop bij Torenhof in Brussegem

Ann De Ryck en haar collega Ann Saerens in de appelboomgaarden in Brussegem.
Mozkito Ann De Ryck en haar collega Ann Saerens in de appelboomgaarden in Brussegem.
Fruitboerderij Torenhof lanceert een nieuwe snack: de zelfgekweekte appelchips. De zoete appelschijfjes bevatten evenveel vitamines als een gewone appel maar zijn, vooral voor kinderen, veel plezanter om op te smikkelen.

Vergeet de aardappelchips met paprika, zout en pickles. Fruitboerin Ann De Ryck (49) van het Torenhof uit Brussegem en haar collega Ann Saerens (48) van het Hof Ter Vrijlegem uit Mollem maken voortaan appelchips van eigen kweek. Het fruit wordt geoogst op de uitgestrekte boomgaarden van het Torenhof en vervolgens gedroogd en verpakt in het Hof Ter Vrijlegem. “Wij zijn permanent op zoek naar nieuwe uitdagingen voor ons bedrijf”, vertelt Ann De Ryck. “Zo kwamen we op het idee om samen appelchips te produceren. Wij hebben aan appels geen gebrek want we kweken hier maar liefst 13 verschillende soorten.”

Om de chips te maken, worden eerste de grootste appels geselecteerd. “Die grote appels krijgen we niet even makkelijk verkocht maar voor de chips zijn ze absoluut top”, weet Ann De Ryck. “Ze geven ook de beste smaak. De grote appels worden ontdaan van het klokhuis en vervolgens in fijne schijfjes gesneden.”

Vervolgens verhuizen de appels richting Mollem waar ze in het Hof Ter Vrijlegem tot chips worden gedroogd. “Wij hebben een nieuwe methode ontwikkeld om de appeltjes op heel korte tijd te laten drogen”, vertelt Ann Saerens. “Die korte tijdspanne is belangrijk want dit proces zorgt er voor dat de chips krokant blijven en dat ze hun vitamines niet verliezen. In zuiderse landen drogen ze het fruit in open lucht maar dan krijg je vaak gekrulde dingen die helemaal niet krokant meer zijn.”

De krokante appelchips.
Mozkito De krokante appelchips.

Beide boerinnen zijn heel trots op hun nieuwste product. “Het is fantastisch dat we als lokale bedrijfjes deze nieuwigheid op de markt kunnen brengen”, luidt het. “Het is ook geweldig om van een gewoon basisproduct iets hips te maken. Een doosje appelchips kost 2 euro. Voor dat geld krijg je dus de chips van een hele appel. Even smaakvol als elke andere zak chips maar o zo veel gezonder en frisser.”

Volgens Ann en Ann zijn de appelchips ook een perfect tussendoortje voor kinderen. “Een gewone appel eten is minder plezant dan deze appelchips”, zegt Ann De Ryck. “We hebben de chips ook verpakt in een potje dat makkelijk mee naar school kan genomen worden. En van deze chips krijg je ook geen vettige of plakkerige handen. Je kan ze dus ook makkelijk achter het stuur van je wagen opsmullen.”

Voorlopig zijn de appelchips alleen te koop in het Torenhof in Brussegem. “We zoeken uit of er nog andere verkooppunten kunnen bijkomen”, klinkt het. “Worden de appelchips een groot succes, dan zullen we geen andere keuze hebben. Maar voorlopig houden we het gewoon kleinschalig en verkopen we ze alleen op de boerderij zelf.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.