Dodelijke steekpartij nog niet naar assisen

Drie Vilvoordse twintigers die betrokken waren bij een dodelijke steekpartij in Merchtem weten pas op 15 mei of ze alsnog voor het hof van assisen verschijnen. De uitspraak werd gisteren verwacht, maar een week uitgesteld.

De kamer van inbeschuldigingstelling had het drietal aanvankelijk doorverwezen naar de correctionele rechtbank, maar die verklaarde zich onbevoegd. Het parket-generaal vraagt het hof van beroep om hetzelfde te doen, maar dat is vooralsnog dus nog niet gebeurd.


De feiten zijn alleszins wel 'assisenwaardig'. Op 1 maart 2009 was Kreshnik Q. uitgegaan in een Merchtemse dancing, toen hij en twee vrienden op de terugweg overvallen werd door een groepje Afrikanen. Ze moesten hun gsm en portefeuille afgeven. Niet veel later werden de drie opgepikt door vier andere vrienden, die hen met de wagen naar huis zouden brengen. Tijdens die rit kreeg Q. plots een groepje Afrikaanse jongeren in het oog. Samen met zijn vrienden Daniël S. en Samir M. stormde hij de wagen uit. Drie van de vier Afrikanen gingen ervandoor, maar één van hen kon niet ontkomen. Fortuna M'Boso (21), die niets met de eerdere overval te maken had, kreeg twee fatale messteken. (WHW)