Discobar Zebedeus blaast 40 kaarsjes uit

Bezieler Joost Robberechts (57) staat nog wekelijks achter de knoppen

Joost Robberechts blijft ook na 40 jaar een deejay in hart en nieren.
Mozkito Joost Robberechts blijft ook na 40 jaar een deejay in hart en nieren.
De bekende discobar Zebedeus, geesteskind van deejay Joost Robberechts (57), bestaat 40 jaar. Die verjaardag wordt dit weekend gevierd in zaal Centrum in Londerzeel. Robberechts zelf staat na al die jaren nog altijd aan de knoppen. “Draaien is vandaag nog plezanter dan vroeger.”

Discobar Zebedeus zag op 11 november 1978 het levenslicht. Joost en zijn kameraad Johan De Boeck namen toen discobar Xenomania over van hun beide broers. Joost woonde in Wolvertem en liep school in het college van Kapelle-op-den-Bos. “Voordien was ik ook al vaak mee op pad gegaan met mijn broer Leo”, vertelt Joos. “Ik mocht de geluidsinstallatie helpen installeren en weer afbreken. Mijn ouders waren radicaal tegen de discobar. Zij vonden dat ik beter wat zou studeren.”

De naam Zebedeus was snel gekozen. “Gewoon even het woordenboek van achter naar voren lezen en Zebedeus was geboren”, zegt hij. “In onze streek gebruiken ze de naam ‘zebedé’ voor een beetje een onnozele kerel (lacht). Ik vond die naam meteen goed klinken. En als jonge kerel ben je eigenlijk ook niet echt bezig met een goede naam. Wij wilden vooral muziek draaien.”

Zebedeus werd al snel een begrip in de ruime regio. “We zijn begonnen met één discobar. Maar al snel breidden we uit. Al het geld dat we verdienden, werd opnieuw geïnvesteerd in nieuw en beter geluids- en lichtmateriaal. We wilden onze zaak zien groeien. Enkele jaren later beschikten we al over drie geluidsinstallaties en een eigen vrachtwagen om materiaal te vervoeren. Dat waren geweldige tijden. Zebedeus draaide toen wel 4 of 5 fuiven of T-dansants per weekend.”

Discobar Zebedeus met Joost Robberechts in 1981.
Mozkito Discobar Zebedeus met Joost Robberechts in 1981.

De merknaam Zebedeus stond ook synoniem voor geweldige new-wave-muziek. “In onze beginjaren was new-wave echt een hype”, weet Joost. “Een fuif met Zebedeus, dat betekende muziek van Simple Minds, The Human League, U2, Fad Gadget, The Cure en The B52’s. Dat is ook vandaag nog het geval. De naam Zebedeus is onlosmakelijk met die muziekstijl verbonden.”

Verjaardagsfeesten

Vandaag telt Zebedeus nog één discobar. Joost Robberechts zelf is ook eigenaar van een feestzaal en een discotheek. “De discotheek Dibango in Merchtem was ook een van mijn projecten waren ik enorm fier op ben”, luidt het. “Intussen hebben we de naam gewijzigd in Vertigo. En ik speel nog wekelijks muziek. Veel verjaardagsfeesten of huwelijks feesten, maar ook nog regelmatig een vette fuif.”

En het draaien van muziek is Joost na al die jaren nog lang niet beu. “Meer zelfs, ik doe het liever dan vroeger. Op een zeker moment was de discobar mijn beroep en dan ben je eigenlijk voor het geld bezig. Nu kan ik opnieuw zeggen dat ik alleen muziek draai, omdat ik het graag doe. Mensen zien bewegen, hen aan het dansen krijgen, ik vind dat nog altijd de max.”

Joost Robberechts van Zebedeus blijft ook vandaag nog zelf achter de knoppen staan.
Mozkito Joost Robberechts van Zebedeus blijft ook vandaag nog zelf achter de knoppen staan.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Kris Matthys

    Fantastische nachten beleefd.... zebedeus en dibango... schone tijden....