Deze restaurantuitbater klaagt niet over werken maar bouwt zelf brug voor zijn klanten: “Ook school en Delhaize zijn zo weer bereikbaar”

Wim Demunter, de vriend van restaurantuitbaatster Barbara Beeckman, op het brugje dat hij op een dag tijd bouwde.
Mozkito Wim Demunter, de vriend van restaurantuitbaatster Barbara Beeckman, op het brugje dat hij op een dag tijd bouwde.
Barbara Beeckman van restaurant De Passerel in het centrum van Merchtem heeft samen met haar vriend Wim Demunter een voetgangersbrugje gebouwd. Het pad naar hun restaurant is namelijk onderbroken door werken. “Ook de schoolkinderen en klanten van de Delhaize mogen het brugje gebruiken”, klinkt het.

Een tweetal weken geleden werd gestart met de heraanleg van het kasseibaantje dat de Reedijk met de Puursstraat verbindt, en langs het restaurant loopt. Het ging om zeer oude kasseien die een gevaar vormden, vooral voor mensen die slechter te been zijn. Tegelijkertijd wordt ook de riolering vernieuwd. 

“We dachten op voorhand al eens na hoe we bereikbaar konden blijven”, zegt Barbara Beeckman. “Bij het begin van de werken bleven we via de Reedijk goed bereikbaar, maar nu ze het restaurant gepasseerd zijn moesten we een alternatief hebben. Wim kwam op het idee om een voetgangersbrugje aan te leggen dat over de vijver loopt. De ‘passerel’ geeft zo uit op het park aan de overkant van de vijver.” 

Dat parkje ligt aan de woning van de ouders van wijlen schepen Kris De Pauw, van wie Barbara de weduwe is. Het gaat dus om privédomein. “Normaal gezien is het daar ook afgesloten voor bezoekers, maar nu maken we een uitzondering.”

Het wegje tussen de Reedijk en het restaurant is afgesloten om de kasseien te verneiuwen.
Mozkito Het wegje tussen de Reedijk en het restaurant is afgesloten om de kasseien te verneiuwen.

Een dag werk

Wim ging woensdagochtend aan de slag. “Maar er was eerst wel contact geweest met schepen Steven Elpers”, klinkt het. “Het gemeentebestuur verleende ook onmiddellijk medewerking door materiaal ter beschikking te stellen.” 

Wim ging begon rond 10 uur met het nodige materiaal te verzamelen. “De balken haalden we bij een bevriende aannemer en de anti-slipmatten lenen we van de gemeente”, aldus Wim. “Daaronder werden stutten geplaatst. De vijver is momenteel leeg, maar de grond is toch drassig. Daarom werden panelen geplaatst zodat het brugje niet wegzakt. ‘s Avonds waren de werken afgerond en werd het een stevig geheel.” De reling werd vervolgens aangekleed met ledlichtjes en er wordt nagedacht om de weg via het park nog sfeervoller te maken.

Iedereen mag nu tijdelijk door het parkje aan de overkant van de vijver wandelen.
Mozkito Iedereen mag nu tijdelijk door het parkje aan de overkant van de vijver wandelen.

Voor iedereen

Maar het brugje mag door iedereen gebruikt worden. Aan het restaurant start bijvoorbeeld de wandelroute Pakespad, een eerbetoon aan Kris De Pauw. “Zowel ‘s ochtends al ‘s avonds passeren hier veel scholieren en ook klanten van de Delhaize maken gebruik van het pad”, zegt Barbara. “Zij kunnen nu dus ook gewoon de weg blijven gebruiken.” 

De brug blijft niet staan. “De werken zouden normaal over een tweetal weken gedaan moeten zijn”, aldus Wim. “Maar er zijn intussen al wat vertragingen geweest door een onverwacht probleem met de riolering en er was ook al een waterlek. Het kan dus altijd uitlopen. Maar als de werken gedaan zijn, gaat het brugje weg.”

Schepen Steven Elpers (Lijst1785) ziet er geen graten in. “Het brugje bevindt zich op privédomein en het gaat om eigen initiatief”, zegt hij. “We hebben geen werken uitgevoerd, maar hebben wel materiaal en werkgerief ter beschikking gesteld.”

Het wegje tussen de Reedijk en het restaurant is afgesloten.
Mozkito Het wegje tussen de Reedijk en het restaurant is afgesloten.