Champignonkwekerij wordt paardenstoeterij

FOKKER MARC DIELEMAN HEEFT GROOTSE PLANNEN MET LOODSEN

Eigenaar Marc Dieleman bij de leegstaande loodsen van de voormalige champignonkwekerij.
Foto Mozkito Eigenaar Marc Dieleman bij de leegstaande loodsen van de voormalige champignonkwekerij.
De voormalige champignonkwekerij in de Osselstraat moet plaatsruimen voor een gloednieuwe stoeterij. Dat gebouw zou 4.000 vierkante meter groot worden en plaats bieden aan tachtig paarden. Maar de gemeente verzet zich tegen de plannen.

Paardenfokker Marc Dieleman (47) uit Wemmel kocht de leegstaande gebouwen van champignonkwekerij Lais vorig jaar op. De site ligt tussen de velden en weides, op de hoek van de Osselstraat en de Oude Dendermondsebaan. De jongste maanden waren vooral graffitispuiters en vandalen er tuk op. "De omheining is al meerdere keren doorgeknipt", zegt Dieleman.


"Vandalen hebben hier ook al meermaals vernielingen aangericht. Enkele maanden geleden werd hier zelfs - zonder mijn medeweten - een illegale rave-party georganiseerd. In de straat stonden toen tientallen auto's, voornamelijk met Nederlandse nummerplaten. De elektriciteit werd toen illegaal van het net afgetapt. Toen wij hier 's ochtends arriveerden, schalde de muziek door de loods. Zeker tweehonderd mensen stonden hier te feesten. Ik ben zelf ook jong geweest en ik gun iedereen zijn pleziertje, maar dit kon natuurlijk niet blijven duren."


Dieleman wil de verloederde loodsen en een bijgebouw nu slopen, en vervangen door een gloednieuwe paardenstoeterij. "Mijn architect heeft een volledig plan opgesteld en ingediend bij de bevoegde diensten", legt hij uit. "Het perceel ligt in agrarisch gebied, het openbaar onderzoek is intussen afgerond. De afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling van de Vlaamse overheid heeft een gunstig advies verleend. Ik wacht nu alleen nog op een bouwvergunning."


Het gemeentebestuur is evenwel niet happig om het dossier te steunen. "Wij vinden dit niet de juiste locatie voor zo'n grootschalig project", aldus burgemeester Eddie De Block (Open Vld). "Er zal sowieso extra verkeer komen. Maar eigenlijk is de Oude Dendermondsebaan een veredelde veldweg - zonder verlichting. Dit kunnen wij niet toestaan. Bovendien heeft Natuurpunt hier ook extra groen aangeplant. Dat kunnen we ook niet kapot laten rijden door vrachtwagens."

Geen manege

Volgens Dieleman zal de aanwezigheid van een stoeterij, die ontsloten zal worden via de Oude Dendermondsebaan, evenwel geen invloed hebben op de mobiliteit. "Dit is een seizoensgebonden sector", werpt hij op. "Tijdens het dekseizoen moeten de merries wel via de weide naar de stoeterij komen en zullen we de wegenis vaak gebruiken. Maar een toevloed aan auto's of vrachtwagens komt er niet. Het wordt een paardenkwekerij, geen manege." Een manege heeft Dieleman wel in Wemmel: Jochri. Hij stamt dan ook uit een familie van paardenliefhebbers, met paarden die op verschillende locaties ondergebracht zijn. "Ik beschik over vier geregistreerde hengsten", klinkt het. "Onder meer olympisch kampioen Eric Lamaze is een trouwe klant van mij. En ik verkoop ook dieren aan Marokko, de Verenigde Staten en Canada."