Boeren willen geen zwerfvuil meer in weides

Schepen Elpers met veehouder Marcel Wijnants.
Foto Mozkito Schepen Elpers met veehouder Marcel Wijnants.
De landbouwraad van Merchtem start een sensibiliseringscampagne tegen zwerfvuil in weides. In samenwerking met het gemeentebestuur werden twintig borden gemaakt die automobilisten, fietsers en wandelaars attent moet maken op de gevaren van zwerfvuil voor dieren.

De borden kregen de slogan 'In mijn muil geen zwerfvuil' en zijn binnenkort te zien in weides en langs de wegen. "De borden komen vooral op plaatsen waar in het verleden al veel zwerfvuil werd ontdekt", zegt schepen van Landbouw Steven Elpers (Open VLD). "Het gaat dan om belangrijke invalswegen maar evengoed om landelijke straatjes. De actie moet de mensen ertoe aanzetten om twee keer na te denken vooraleer ze een leeg blikje op straat gooien. Want voor een dier kan zo'n blikje levensgevaarlijk zijn."

Gevaarlijk

Veehouder Marcel Wijnants kent de gevaren van zwerfvuil. "Als landbouwer worden we af en toe geconfronteerd met een dier dat een stuk ijzerdraad, een blikje of een nagel heeft opgegeten. Zo'n spullen worden in het gras gegooid en als een koe aan het grazen is, eet ze dat mee op. In dat geval moet meteen de veearts gealarmeerd worden. Het ijzer kan door de maagwand dringen en in een bloedbaan terecht komen. Het dier gaat dan dood."


Als de veehouder snel de veearts alarmeert, kan de koe nog gered worden. "Vroeger werd een dier dan geopereerd, vandaag kan de veearts het stuk ijzer detecteren met een magneet. Maar het blijft sowieso gevaarlijk om zwerfvuil in een weide te gooien. Niet alleen voor koeien, maar ook voor paarden of schapen." (WDS)