Mensen-smokkelaars riskeren tot tien jaar cel

Twaalf leden van een beruchte bende mensensmokkelaars zijn voor de rechtbank verschenen. De bende ronselde vluchtelingen in het Maximiliaanpark om hen vervolgens naar Engeland te kunnen smokkelen.

"Ze maakten misbruik van mensen in een bijzonder kwetsbare positie", aldus het openbaar ministerie, dat celstraffen tot 10 jaar vorderde voor de beklaagden. Het onderzoek ging van start in juli 2015. De goed georganiseerde bende, die bestond uit Koerdische Syriërs, wisselde dagelijks van gsm-toestel en -nummer, waardoor het voor de speurders niet makkelijk was om gesprekken af te luisteren en de bende in kaart te brengen. De bende ronselde vluchtelingen in het tentenkamp in het tentenkamp in het Maximiliaanpark en smokkelde deze hierna via de parkeerterreinen langs de E40 in Groot-Bijgaarden en Rotselaar naar het Verenigd Koninkrijk.

In totaal werden zo honderd tot honderdvijftig slachtoffers vervoerd. Meerderen werden zelfs in koelwagens gepropt om zo de grens te kunnen oversteken. Na bijna vijf maand onderzoek ging het gerecht in november 2015 over tot actie. (WHW)