Verlieslatend Jukebox Museum moet sluiten

COLLECTIE VERHUIST NAAR DE PANNE

Coördinator Bram Wenes poseert voor een laatste keer in 'zijn' Jukebox Museum.
Xavier Coppens Coördinator Bram Wenes poseert voor een laatste keer in 'zijn' Jukebox Museum.
Geniet nog snel van de nostalgische deuntjes uit meer dan honderd unieke jukeboxen in het Jukebox Museum in Menen, want binnen vier maanden gaat het museum dicht. "Met vier- à vijfduizend bezoekers per jaar is het museum niet langer rendabel", zegt directeur Gunther Bamelis van 't Veer, de beschutte werkplaats die de uitbating van het museum op zich nam.

Met de sluiting van het Jukebox Museum verliest de stad een belangrijke toeristische trekpleister. En dat is een understatement, want in België vind je geen tweede jukeboxmuseum. In de oude site van Roussel stonden liefst een honderdtal unieke jukeboxen uit de jaren dertig tot eind jaren zestig en een vijfhonderdtal oude radio's.


Het nieuwe Jukebox Museum is amper zes jaar jong en werd met veel bombarie geopend in april 2012 in aanwezigheid van toenmalig Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois (N-VA). De hele collectie is eigendom van Menenaar Geert Olieu.


"Vroeger stond mijn collectie verspreid bij tal van familieleden, later kon ik ze stockeren in een oude loods, maar wat was ik blij bij de opening van het nieuwe Jukebox Museum langs de Leie", zei Geert Olieu destijds laaiend enthousiast. "Ik wil er eigenlijk niet veel over zeggen. Ik besef dat ik alle jukeboxen weer zal moeten verhuizen. Er zijn verschillende pistes", reageert Olieu kort. Zijn zus Cathy Olieu noemt De Panne als concrete piste.


"Zelfs Plopsaland was geïnteresseerd", weet Cathy. Burgemeester Ann Vanheste (DAS) bevestigt de mogelijke verhuis naar De Panne. "De onderhandelingen zijn nog niet rond, maar we zijn met het schepencollege op bezoek geweest in Menen en zijn erg enthousiast. We onderhandelen momenteel nog over de locatie en de uitbating."


Volgens directeur van 't Veer Gunther Bamelis is het Jukebox Museum al een tijdje niet langer rendabel. "En daar mogen we ons niet langer blind op staren", vindt Bamelis. "Met 4 à 5.000 bezoekers per jaar geraken we nu eenmaal niet uit de kosten. Voor een rendabele werking zouden we minstens het dubbele aantal bezoekers moeten aantrekken. Alle kleinere streekmusea hebben het vandaag niet gemakkelijk."

Eigenaar van de collectie Geert Olieu .
Xavier Coppens Eigenaar van de collectie Geert Olieu .

Tot juni

Schepen van Toerisme Laurent Coppens (CD&V) betreurt de sluiting. "Op zich is het Jukebox Museum inderdaad een aantrekkingspool, maar musea met permanente tentoonstellingen hebben het niet gemakkelijk. Wie het Jukebox Museum een keer bezoekt, komt niet snel een tweede keer terug. Als stad is het moeilijk om te investeren in het museum, aangezien het om een private collectie gaat. De eigenaar kan immers van de ene op de andere dag beslissen om zijn collectie elders onder te brengen."


Bram Wenes is coördinator van de site Roussel.


"Groepsbezoeken blijven nog mogelijk tot en met juni. Voor individuele bezoekers plannen we nog twee bezoekzondagen vanaf mei."