Veertig arbeiders naar huis na brand

De brandweer had het vuur aan de afzuiginstallatie snel onder controle.
Foto VHS De brandweer had het vuur aan de afzuiginstallatie snel onder controle.
150 werknemers van maatwerkbedrijf 't Veer in de Industrielaan in Menen moesten gisteren geëvacueerd worden na brand aan een rookafzuiginstallatie van de lasafdeling. "We moesten veertig mensen naar huis sturen, maar hopen morgen (vandaag, nvdr) de lasafdeling weer op te starten", zegt algemeen directeur Gunther Bamelis.

Een heftruckchauffeur merkte gisteren om 8.30 uur rook op aan de afzuiginstallatie toen hij naar buiten reed. "Toen we gingen kijken, zagen we de vlammen en de rook snel toenemen. De schrik sloeg me om het hart. Samen met mijn collega's ben ik naar buiten gerend", zegt Mario Debeuf, die al achttien jaar in 't Veer werkt.

Technisch werkloos

Volgens algemeen directeur Gunther Bamelis ontstond de brand aan een van de afzuiginstallaties die rook uit de lasafdeling naar buiten voert. "Door de grote rookontwikkeling besloten we onmiddellijk het hele bedrijf te ontruimen", vertelt hij. "150 mensen van de verschillende afdelingen moesten de gebouwen verlaten."


De werknemers werden samengebracht op verschillende verzamelpunten. Ze keken toe hoe de brandweer het vuur bestreed. "Dat verliep vlot", vindt Bamelis. "Maar de brand stelt ons natuurlijk wel voor problemen. De afzuiginstallatie moet hersteld worden. De tweede installatie, die er naast staat, is gelukkig nog intact. Toch konden we niet meer produceren in de lasafdeling. De twintig medewerkers die daar aan de slag zijn, hebben we naar huis gestuurd, net als twintig mensen op de montageafdeling. Daar was lange tijd behoorlijk wat rookhinder, geen ideale omstandigheden dus om aan de slag te gaan."


Volgens Bamelis werd gisteren hard gewerkt om de productie in de lasafdeling zo snel mogelijk weer te kunnen opstarten. "Vermoedelijk zal dat morgen (vandaag, nvdr) al kunnen."


Hoe groot de economische schade is door de brand, moet nog blijken. (VHS)