Vanaf nu ook Avicii, Brel of Coldplay op de beiaard

80 INWONERS KIEZEN TIEN NIEUWE, COMPUTERGESTUURDE LIEDJES

Stadsbeiaardier Wim Berteloot speelt een deuntje van Coldplay terwijl schepen Griet Vanryckegem de nieuwe bijaardcomputer inspecteert.
Foto Xavier Coppens Stadsbeiaardier Wim Berteloot speelt een deuntje van Coldplay terwijl schepen Griet Vanryckegem de nieuwe bijaardcomputer inspecteert.
Met een nieuwe beiaardcomputer kan de Meense stadsbeiaardier Wim Berteloot (49) voortaan ook van thuis uit hippe liederen insturen die door het centrum van de stad weerklinken. Wat dacht je van een deuntje van Madonna, Jacques Brel of Coldplay?

Anno 2017 klinken ook beiaardliederen best hip. Het Meense schepencollege doet aardig haar best om bekende hits over de stad te laten weergalmen tijdens het automatische beiaardspel dat elk kwartier een stukje muziek brengt. Aan de Meense bevolking werd opnieuw gevraagd om nieuwe nummers door te sturen. "Nieuw vandaag is de investering van onze beiaardcomputer. Die kost met 5.515 euro aardig wat centen. Maar voortaan kan onze stadsbeiaardier Wim Berteloot van thuis uit liederen aansturen en aanpassen waar nodig", vertelt schepen van Cultuur Griet Vanryckegem (N-VA).

Oproep

"Dat was meteen ook de aanleiding om een oproep te lanceren bij onze bevolking om een persoonlijke top drie van hits door te sturen. In totaal ontvingen we 240 verzoeknummers van tachtig mensen."


Niet elk lied blijkt evenwel geschikt om op beiaard te spelen. "Het was mijn taak om tien nummers te bewerken tot beiaardnummer. Hoe aardig sommige nummers ook klinken, toch lukt het van sommige songs niet om ze tot beiaardlied om te tunen."


De tien nieuwe nummers die straks over de stad weerklinken zijn de volgende geworden: Ne me quitte pas (Jacques Brel), Strangers in the night (Frank Sinatra), Wake me up (Avicii), Herinneringen (Marva), Laat de zon in je hart (Willy Sommers), Can't stop the feeling (Justin Timberlake), One Day (Asaf Avidan), Like a prayer (Madonna), Early Bird (Andre Brasseur) en Viva la vida (Coldplay).

Verrassing

Vorig jaar haalde de stadsbeiaardier ook het nieuws toen hij zijn vrouw verraste met liefdesliederen naar aanleiding van hun zilveren jubileum. De muzikant uit Roeselare is sinds 2013 stadsbeiaardier van Menen en wordt in september ook de stadsbeiaardier van Brugge. De hele zomer lang zijn er op woensdag, behalve op 26 juli, extra beiaardconcerten. Naast Wim Berteloot zijn ook Jean-Pierre Hautekiet, Frank Deleu, Koen Cosaert en Eddy Mariën te gast in het Meense belfort. Elk concert begint telkens om 20 uur in de aula van het stadhuis. "Voor het laatste concert op 23 augustus is er nog een extra verrassing. Naast beiaardmuziek zal het publiek ook genieten van enkele klaroenblazers", verklapt Wim Berteloot. In het belfort hangen 48 klokken die 54 jaar geleden ingespeeld werden. Wim Berteloot volgde in 2013 Frank Deleu op die 34 jaar stadsbeiaardier was van Menen en in 1979 Ghislain Pouseele opvolgde.