Tipte agent pooiers over invallen?

HOOFDINSPECTEUR ZONE GRENSLEIE DOORVERWEZEN NAAR RECHTBANK

Langs de N8 tussen Wevelgem en Menen zijn veel bars gevestigd. De zaken op de foto hebben niets met het dossier van de geschorste inspecteur te maken.
Foto LSI Langs de N8 tussen Wevelgem en Menen zijn veel bars gevestigd. De zaken op de foto hebben niets met het dossier van de geschorste inspecteur te maken.
Een 45-jarige hoofdinspecteur van de politiezone Grensleie wordt er van verdacht het prostitutie- en barmilieu in Wevelgem en Menen te hebben getipt. De raadkamer van Kortrijk heeft beslist om hem door te verwijzen naar de rechtbank. Zelf ontkent hij de beschuldigingen.

Het onderzoek startte eind 2013 in de nasleep van een ander dossier in het prostitutiemilieu. Speurders kregen er lucht van dat een Wevelgemse agent het bar- en prostitutiemilieu zou tippen over controles of invallen. "Er zijn toen huiszoekingen gebeurd in het politiecommissariaat en bij de man thuis", bevestigt woordvoerder Stefaan Vannieuwenhuyse van de politiezone Grensleie. "Dat verraste ons, maar we verleende alle medewerking met het onderzoek."


De hoofdinspecteur werd een tijdlang geschorst maar ging na een tjdje opnieuw aan de slag, eerst bij de federale politie tot het eerste stof was gaan liggen, daarna opnieuw op zijn vertrouwde dienst evenementen bij de politiezone Grensleie. "Hij heeft daar een voortreffelijke staat van dienst", aldus zijn advocaat Filip De Reuse. "Hij functioneert opnieuw perfect binnen het korps. Hij betwist de beschuldigingen die hem ten laste worden gelegd."


Het verlenen van hand- en spandiensten aan het bar- en prostitutiemilieu en schending van het beroepsgeheim, zo luiden die beschuldigingen, omdat de politieman goede contacten zou onderhouden met enkele baruitbaters in de streek. Het gerecht vermoedt ook dat hij af en toe ook eens een meisje in contact bracht met een baruitbater.

Sanctie

De politiezone Grensleie wacht nu de uitspraak van de rechter af. Wordt de agent schuldig verklaard, dan riskeert hij een nieuwe schorsing en/of een andere tuchtrechtelijke sanctie.


Het is niet de eerste keer dat agenten van de politiezone Grensleie in een verkeerd daglicht staan. Twee collega's moesten vorig najaar van de recherche naar een andere dienst overgeplaatst worden. Dat gebeurde omdat ze aanwezig waren op een verjaardagsfeestje Christophe Decoene uit Menen. Die liep al tal van veroordelingen op, onder meer ook voor prostitutie en mensenhandel. Op die party was ook een agent van de politiezone Arro Ieper aanwezig. Het onderzoek naar eventuele deontologische inbreuken of schending van het beroepsgeheim is nog bezig. Dit dossier staat los van de zaak van de hoofdinspecteur.