Ter Lembeek Wielsbeke goedkoopste woonzorgcentrum, Groenhof Menen duurste

De hoogte dagprijs (70,73 euro) betaal je in woonzorgcentrum Groenhof in Menen. De gemiddelde prijs bedraagt in Vlaanderen 57,59 euro.
Henk Deleu De hoogte dagprijs (70,73 euro) betaal je in woonzorgcentrum Groenhof in Menen. De gemiddelde prijs bedraagt in Vlaanderen 57,59 euro.
De dagprijs in woonzorgcentrum Ter Lembeek in Wielsbeke is de laagste van onze regio. De hoogste dagprijs betaal je in woonzorgcentrum Groenhof in Menen. Dat blijkt uit cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Het is de bedoeling om ook in ons nieuw woonzorgcentrum de prijs-kwaliteitsverhouding zo scherp mogelijk te houden”, zegt Wielsbeeks schepen Abid (CD&V).

Het Agentschap Zorg en Gezondheid brengt elk jaar de dagprijzen van alle woonzorgcentra in Vlaanderen in kaart. Dit jaar deed het agentschap dat op 1 mei 2018. Uit die cijfers bleek onder meer dat de gemiddelde dagprijs vorig jaar in een Vlaams woonzorgcentrum 57,59 euro bedroeg, een stijging van 2,29 procent ten opzichte van 2017.

30 procent goedkoper

Als we de cijfers er voor onze regio bijnemen, zien we dat Wielsbeke de goedkoopste dagprijs kan aanbieden: 43,21 euro per dag. Dat is meteen ook een van de laagste prijzen in onze provincie. Ook in Kuurne blijft de gemiddelde dagprijs onder de 50 euro: daar betaal je gemiddeld 48,24 euro per dag. “De gemiddelde kostprijs per maand in een woonzorgcentrum in Vlaanderen bedroeg vorig jaar 1.727 euro”, zegt Rachida Abid (CD&V), schepen van sociale zaken.” Een Wielsbekenaar betaalt bijna 30 procent minder, zo’n 1296 euro per maand. Een bewuste keuze”, zegt schepen van sociale zaken Rachida Abid (CD&V).

Verouderd

“Logisch dat Wielsbeke sterk scoort nu”, weet oppositieraadslid Jan Depotter (U.). “De infrastructuur is zeer verouderd, en er is de laatste jaren amper geïnvesteerd. We zijn zeer benieuwd wat de dagprijs zal worden eens het nieuwe woonzorgcentrum er is…” Schepen Abid ontkent het probleem niet. “Het rusthuis in Wielsbeke is inderdaad aan vernieuwing toe”, zegt Abid. “We werken aan de plannen voor een nieuw woonzorgcentrum. Alles wordt duurder, dus de dagprijs zal wellicht ook wat stijgen eens het nieuwe wzc er staat. Het is echter de bedoeling om ook in ons nieuw woonzorgcentrum de prijs-kwaliteitsverhouding zo scherp mogelijk te houden. Tot zolang wordt de dagprijs in elk geval niet veel verhoogd.”

Luxekamers

De duurste gemeenten als het op de dagprijs van woonzorgcentra aankomt, zijn Lendelede (58,52 euro), Avelgem (57,08 euro), Harelbeke (56,58 euro) en Menen (56,25 euro). Het duurste woonzorgcentrum vinden we in Menen. In woonzorgcentrum Groenhof betaal je 70,73 euro per dag. Bij Groenhof nuanceren ze de cijfers van Het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Er zijn een aantal zaken die onze gemiddelde prijs wellicht naar boven halen”, zegt Eva Noyez. “We hebben bijvoorbeeld een aantal dubbele kamers die je als luxe-eenpersoonskamer kan boeken. Op dit moment zitten daar koppels in, maar die 111 euro die je er als één persoon zou voor betalen, trekt ons cijfer wellicht wat omhoog. In de meeste van onze kamers betaal je 65 euro.”

Huiselijker

Dat is uiteraard ook nog niet weinig. “Inderdaad. Om te beginnen is dit een splinternieuw woonzorgcentrum, we zijn nog maar open van in mei. Er zijn hele ruime kamers, 22 vierkante meter, met meubels inbegrepen in de prijs. We kunnen uitpakken met een hele lekkere keuken. Je krijgt ook veel voor onze dagprijs, meer dan in vele andere woonzorgcentra. Wifi, een flatscreen, digitale televisie en een koelkast op de kamer, badlinnen … enkel medicijnen en dokterskosten komen er nog bij. Ons wzc staat op een groot domein te midden van een groene tuin waar bewoners zelf bloemen zullen kunnen plukken. Verder hebben we ook 3 ergotherapeuten die fulltime werken aan de animatie in het wzc. Het is hier ook huiselijker dan in de meeste andere wzc’s. Ik hoor het mensen vaak zeggen als ze hier binnenkomen: het heeft meer iets weg van een vakantieverblijf.” Je vindt alle cijfers op https://www.zorg-en-gezondheid.be/dagprijzen. 

Zoveel betaal je gemiddeld in jouw stad.
Joyce Mesdag Zoveel betaal je gemiddeld in jouw stad.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.