Steeds meer lege etalages in Rijselstraat

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN MENEN

Een van de vele leegstaande handelspanden in de Rijselstraat in Menen.
Foto Xavier Coppens Een van de vele leegstaande handelspanden in de Rijselstraat in Menen.
Huidig schepen van Economie Eddy Lust (Open Vld) pleit voor realisme: "Laten we niet flauw doen, Menen zal nooit meer de winkelstad van vroeger worden." Toch heeft de stad dringend een nieuwe investeringsinjectie nodig om de vele leegstand in de Rijselstraat aan te pakken. Menen mag geen dode handelsstad worden.

Dat een stad als Menen niet veel nodig heeft om handelaars aan te trekken, bewijzen de nieuwe handelszaken die het voorbije jaar op de Grote Markt opdoken. Toch is het huidige stadsbestuur er niet in geslaagd om de leegstand in de Rijselstraat terug te dringen. Integendeel zelfs, met de sluiting van grote spelers Carrefour en Blokker is het armoe troef in de ooit zo belangrijke winkelstraat.


Volgens sp.a-lijsttrekker Patrick Roose zijn er meerdere redenen. "De stad moet aantrekkelijker worden en meer mensen naar het centrum lokken. Jammer als evenementen met een grote uitstraling zoals Zomer dan geschrapt worden. En het nieuwe parkeerbeleid werd zo ingewikkeld gemaakt dat inwoners en bezoekers het centrum weren. Bovendien heeft de stad fors bespaard op het groen in onze straten en moeten huisjesmelkers aangepakt worden."

Erger dan in Kortrijk

Roose gaat niet akkoord met de meerderheid, die zich volgens hem verschuilt achter het argument dat leegstand overal toeslaat. "De cijfers voor Menen zijn dramatisch. Een stijging met 92 procent in nettowinkeloppervlakte is veel meer dan de 13 procent in Kortrijk. In Wervik daalde de leegstand zelfs met 30 procent en in Veurne met 31 procent." Roose baseert zich op cijfers van Locatus. "Bovendien kan je het lot van je stadscentrum niet in de handen van één ondernemer leggen, maar we danken hem wel voor zijn inspanningen. (Roose zinspeelt op Pierre Vandeputte die onder meer La Sopa en café René kocht en grondig liet renoveren, red.) Speciaalzaken zoals Finesse, Parfait en Barbarella zijn een troef voor onze stad, maar nu hebben we een stadsbestuur nodig die actief op zoek gaat om de ontbrekende zaken aan te trekken en creatieve invullingen geeft aan lege ruimtes."

Leiewerken

Huidig schepen van Economie Eddy Lust (Open Vld) hoopt dat de Leiewerken en de heraanleg van de Markt en het handelscentrum voor nieuwe impulsen zullen zorgen bij ondernemers. "Daar moet in de volgende legislatuur een topprioriteit van gemaakt worden. In vijf jaar tijd hebben wij niet alles kunnen omdraaien, maar onze Grote Markt heeft de nieuwe impulsen gekregen die de Rijselstraat nu ook nodig heeft. We moeten wel eerlijk zijn, Menen wordt nooit meer de winkelstad van vroeger. We moeten onze troeven met de Leie, het cultureel erfgoed en onze groene ankers uitspelen. We hebben in het centrum nood aan fijne horecazaken en kleinere winkels. Grotere winkels kunnen verhuizen richting de rand, zoals naar de Tybersite." Lust vindt ook dat de stad nood heeft aan veel meer parkeerplaatsen. "Wie uit eten gaat, wil dicht parkeren. En daarom moeten we investeren in extra parkeerplaatsen. Met Open Vld geloven we dat een ondergrondse parking onder de Groentemarkt niet eens zo veel geld moet kosten. We kunnen gerust in zee gaan met een private partner. En meer gratis parkeerplaatsen met shop&go-zones zoals in Kortrijk kan veel oplossen." De schepen geeft toe dat de eigenaars van leegstaande panden mee moeten, maar gelooft dat de Rijselstraat straks zal heropleven dankzij de nieuwe Leiebrug. (XCR)