Sint-Franciscuskerk wordt ruimte voor expo’s en optredens: Amenra bijt de spits af

Schepen van Cultuur en Kerkfabrieken Griet Vanryckegem en Chiel Vandenberghe van CC de Steiger in de Sint-Franciskuskerk.
Maxime Petit Schepen van Cultuur en Kerkfabrieken Griet Vanryckegem en Chiel Vandenberghe van CC de Steiger in de Sint-Franciskuskerk.
Voorlopig krijgt enkel de Sint-Franciscuskerk in de Ieperstraat een nieuwe invulling. De herbestemming werd pas goedgekeurd op de gemeenteraad. “Meense verenigingen zullen de kerk kunnen huren voor bijvoorbeeld optredens of tentoonstellingen”, zegt schepen van Erfgoed en Kerkfabrieken Griet Vanryckegem (N-VA). De Kortrijkse metalband Amenra bijt de spits af, op 18 en 19 oktober.

De laatste eredienst in de Sint-Franciscuskerk dateert van maart, sindsdien was het afwachten wat er met de kerk zou gebeuren. Dat is nu bekend. Meense verenigingen kunnen de kerk afhuren voor 50 euro om er socio-culturele evenementen te organiseren, zoals optredens, toneelstukken of tentoonstellingen. “Iedereen die er iets wil organiseren kan terecht bij CC De Steiger”, zegt schepen van Erfgoed en Kerkfabrieken Griet Vanryckegem. “De kerk wordt eigenlijk een extra ruimte van het cultuurcentrum en alle voorstellen zijn bespreekbaar. Er is uiteraard wel een gebruikersreglement opgemaakt. Nu is de kerk nog leeg, maar tegen 2021 zullen we de kerk aankleden met een uitschuifbaar podium, sanitair, watervoorzieningen, een backstage, verwarming en een extra vluchtdeur. Niettemin willen we niet wachten om de kerk ter beschikking te stellen. Verder is het nog afwachten waar we met het altaar terechtkunnen. Dat is beschermd erfgoed, maar hoeft niet in de kerk te blijven. In de crypte liggen ook nog twee lichamen van kapucijnen, die gaan we met respect een begraafplaats geven.” De eerste optredens staan al gepland op 18 en 19 oktober. Dan speelt de Kortrijkse metalband Amenra een akoestisch concert in de kerk (meer info op de facebookpagina van Amenra, nvdr.). Wekelijks zullen ook orgellessen gegeven worden. Op 25 oktober is er een orgelconcert en op 15 december een kerstconcert. “De nood naar extra ruimte van verenigingen was er zeker. Op deze manier kunnen we opnieuw kerken doen vollopen. De kerken zullen opnieuw mensen samenbrengen, maar niet meer onder de religieuze noemer.”

De Kortrijkse metalband Amenra treedt wel vaker op op vreemde plaatsen en komt op 18 en 19 oktober naar de Sint-Franciscuskerk in de Ieperstraat 30 in Menen.
Henk Deleu De Kortrijkse metalband Amenra treedt wel vaker op op vreemde plaatsen en komt op 18 en 19 oktober naar de Sint-Franciscuskerk in de Ieperstraat 30 in Menen.
De Sint-Franciscuskerk.
Maxime Petit De Sint-Franciscuskerk.

Andere kerken?

Op het grondgebied Menen staan in totaal acht kerken. Drie daarvan blijven uitsluitend gebruikt worden voor erediensten. Dat zijn de Sint-Vedastuskerk in Menen, de Sint-Bavokerk uit de 19de eeuw in Lauwe en de Sint-Niklaaskerk uit de twaalfde eeuw in Rekkem. De Sint-Jan De Doperkerk in Menen en de Maagd der Armenkerk in het Paradijs in Rekkem blijven echte kerken, maar zetten daarnaast ook hun deuren open voor multifunctionele doeleinden. “De Verrijzeniskerk in Lauwe krijgt in de toekomst ook nog een herbestemming maar wordt eigenlijk nu al gebruikt voor andere zaken. Zo zit de Chiro daar nu al en werd daar al eens petanque gespeeld met de verenigingen. Als laatste gaan we nu ook de Sint-Jozefskerk in de barakken onder de loep nemen, om te weten wat de mogelijkheden zijn voor een herbestemming. Misschien kunnen we werken met de kerk gebruiken voor tentoonstellingen of marktjes, maar dat is nog toekomstmuziek. Het plan is er en dat is alleen maar goed nieuws.” 

Hier een beeld van het beschermd altaar in de Sint-Franciskuskerk.
Maxime Petit Hier een beeld van het beschermd altaar in de Sint-Franciskuskerk.
De Sint-Franciscuskerk is de eerste kerk die ontwijd wordt.
Xavier Coppens De Sint-Franciscuskerk is de eerste kerk die ontwijd wordt.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.