Scholieren van het VTI ontwerpen volksspelen
op maat van senioren

Ringspel: hier moeten de senioren ringen over een robotarm weten te gooien. Hoe beter de worpen, hoe sneller de arm beweegt.
Maxime Petit Ringspel: hier moeten de senioren ringen over een robotarm weten te gooien. Hoe beter de worpen, hoe sneller de arm beweegt.
De tweedejaars van de richting Industriële Wetenschappen brachten deze week een namiddag door in het dagverzorgingscentrum van Huize Ter Walle waar ze samen met de senioren volksspelen van weleer speelden. Dit kaderde in het project ‘The Future Seniors’, waarbij de ouderen kennis maakten met de digitale wereld van de jeugd. 

De volksspelen kregen uiteraard een moderne toets, maar dat belette de senioren niet om er ten volle van te genieten. De elektronische sjoelbak bleek achteraf het populairst en er heerste dankzij een modern scoresysteem ook heel wat competitiviteit onder de ouderen. “De leerlingen hebben de voorbije maanden heel wat ontworpen en geprogrammeerd”, zegt leraar Frederik  . “Bij het ontwerp van de verschillende spelen moesten de leerlingen rekening houden met de fysieke beperkingen van de bewoners alsook met hun leefomgeving. Zo konden de verschillende spelen makkelijk verplaatst worden naar mensen die minder mobiel zijn en de spelen zijn ook geschikt voor senioren die maar één arm kunnen gebruiken. Er volgt nog een evaluatie waarbij we aandacht hebben voor verbeterpunten. In onze regio is het ook belangrijk dat Franstalige inwoners de spelletjes makkelijk kunnen begrijpen. We moeten nog nagaan of dat gelukt is.”

Het VTI doet met dit project een gooi naar de Koningin Paolaprijs voor het Onderwijs. Die beloont driejaarlijks een leerkracht voor de verwezenlijking van een pedagogisch modelproject dat de kwaliteit van het onderwijs nastreeft. Wie wint, krijgt niet alleen 6.500 euro maar ook een unieke ontvangst op het Koninklijk Paleis. 

De sjoelbak met digitaal scorebord valt in de smaak bij deze vrouw.
Maxime Petit De sjoelbak met digitaal scorebord valt in de smaak bij deze vrouw.
Snelheidsspel: wanneer het rood licht brandt, moeten de senioren om het snelst op de buzzer drukken. Hoe sneller er gedrukt wordt, hoe hoger de score.
Maxime Petit Snelheidsspel: wanneer het rood licht brandt, moeten de senioren om het snelst op de buzzer drukken. Hoe sneller er gedrukt wordt, hoe hoger de score.
Vangspel: hier vallen er projecten naar beneden op het scherm die je met een camion moet opvangen. Hoe meer je vangt, hoe meer punten je scoort.
Maxime Petit Vangspel: hier vallen er projecten naar beneden op het scherm die je met een camion moet opvangen. Hoe meer je vangt, hoe meer punten je scoort.
Slakkenrace: Er komen vragen op een bakje en wanneer je die juist beantwoordt, gaan de slakken vooruit. Wie het eerst de meet bereikt, wint het spel.
Maxime Petit Slakkenrace: Er komen vragen op een bakje en wanneer je die juist beantwoordt, gaan de slakken vooruit. Wie het eerst de meet bereikt, wint het spel.
Knikkerbowling: aan de hand van een bewegende glijbaan moeten de senioren de minikegels in het spel trachten om te gooien.
Maxime Petit Knikkerbowling: aan de hand van een bewegende glijbaan moeten de senioren de minikegels in het spel trachten om te gooien.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.