Proces van man (56) die jongeman met verstandelijke beperking verkrachtte doorverwezen naar Franstalige rechtbank

De rechtbank in Kortrijk.
Alexander Haezebrouck De rechtbank in Kortrijk.
Het proces van een 56-jarige man uit Moeskroen die zich moet verantwoorden omdat hij in 2017 een 20-jarige jongen met een verstandelijke beperking uit Poperinge oraal zou verkracht hebben in Menen, wordt doorverwezen naar de rechtbank van Doornik. Normaal zou de rechter in Kortrijk woensdag een vonnis vellen, maar de verdediging vroeg om de zaak door te verwijzen naar een Franstalige rechtbank. 

De zaak werd eerder al volledig gepleit op de rechtbank in Kortrijk. De man riskeerde een gevangenisstraf van 20 maanden. Maar de advocaat van de man uit Moeskroen drong aan om de zaak door te verwijzen naar een Franstalige rechtbank, omdat de man zelf Franstalig is. De rechter in Kortrijk ging daar nu op in. “Het dossier is niet heel dik, waardoor een vertaling opmaken niet eindeloos zal duren”, verduidelijkt rechter Vincent Vereecke. “Ook het slachtoffer was niet in persoon aanwezig.” Wanneer het proces nu zal overgedaan worden in Doornik is nog niet bekend.

Beschutte werkplaats

Het slachtoffer en de dader leerden elkaar kennen in een beschutte werkplaats in Menen. Op 22 mei 2017 stapten beiden samen in de auto van de jongeman uit Poperinge. “Daar duwde beklaagde het hoofd van het slachtoffer naar beneden en dwong hem om hem oraal te bevredigen”, zei het openbaar ministerie tijdens het proces in Kortrijk. “Nadien masturbeerde de beklaagde en kwam klaar.” Al snel werd een vertrouwenspersoon op de hoogte gebracht, waarna de bal aan het rollen ging. De jongeman was op het moment van de feiten 20 jaar maar heeft volgens zijn familie een mentale achterstand. Volgens de 56-jarige man M. M. uit Moeskroen was het de jongen die bij hem aandrong op seks. “Hij vroeg me naar zijn auto te komen, sprong op mij en wou me oraal bevredigen”, zei hij tegen de rechter. “Ik wou eerst niet en duwde hem weg, omdat ik een vrouw en drie kinderen heb. Uiteindelijk raakte ik toch ook opgewonden en liet ik toe.” Bij zijn eerste verhoor ontkende de man seks te hebben gehad met de jongen. Ook deze verklaring is volgens de advocaat van het slachtoffer totaal ongeloofwaardig. De beklaagde werd in 2015 al eens veroordeeld voor de orale verkrachting van een minderjarige.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.