Primeur in AZ Delta: twee zussen bevallen
op dezelfde dag

Op zondag 24 februari bevielen twee zussen in het AZ Delta Menen. Evita, het dochtertje van Janaïka (links), werd een maand te vroeg geboren en kwam zo op dezelfde dag ter wereld als Kitaï, het zoontje van Nicoline.
Maxime Petit Op zondag 24 februari bevielen twee zussen in het AZ Delta Menen. Evita, het dochtertje van Janaïka (links), werd een maand te vroeg geboren en kwam zo op dezelfde dag ter wereld als Kitaï, het zoontje van Nicoline.
Het was feest afgelopen zondag feest in AZ Delta, waar de zusjes Nicoline Catteeuw (30) uit Wervik en Janaika (24) uit Menen beiden bevielen. Een groot toeval, want baby Evita van Janaïka kwam een maand te vroeg. “Niemand had dit verwacht”, lacht Nicoline, die mama werd van Kitaï.

Nicoline schonk het leven aan een jongen met de naam Kitaï (49 centimeter en 3,165 kilogram) terwijl Janaika beviel van een meisje Evita (47 centimeter en 2,770 kilogram). Kitaï is de kleine broer van Nienke en Evita is het zusje van Dylano. 

“Niemand had gedacht dat beide baby’s op dezelfde dag ter wereld zouden komen”, lacht een trotse mama Nicoline. “Eigenlijk was de geboorte pas op 9 maart gepland en van mijn zus op 22 maart. Evita kwam dus te vroeg, maar ze stelt het toch uitstekend. Omdat we niet lang in de kraamkliniek verblijven, drongen we er niet op aan samen op de kamer te liggen. Het staat wel al vast dat Kitaï en Evita in de toekomst vaak samen zullen spelen. Gelijkenissen tussen beide baby’s zien we nog niet echt, maar dat kan misschien nog komen.”

Samen zwanger

Martine Van Craeynest werd met de dubbele geboorte in de familie voor de elfde en twaalfde keer grootmoeder. “Eerst was het even schrikken toen bleek dat mijn twee dochters bijna tegelijkertijd zwanger waren. Maar uiteindelijk biedt het alleen maar voordelen. De kinderen gaan later samen de verjaardagen kunnen vieren. De zwangerschappen verliepen opvallend synchroon. Telkens wanneer de ene baby zich draaide in de buik, deed de andere dat ook. En ze beslisten dus om op dezelfde dag op aarde te komen. Ze zullen dus allicht wel wat gemeen hebben”, lacht de grootmoeder.

Unieke gebeurtenis

Hoofdvroedvrouw Heidi Loyson, sinds 1991 actief op de kraamdienst, maakte al mee dat moeder en stiefdochter in dezelfde periode bevielen en ook een tante en een nicht schonken als eens het leven aan een baby in dezelfde week. “Maar twee zussen die dezelfde dag bevallen in dit ziekenhuis is een unieke gebeurtenis. We zijn vooral blij dat het om twee gezonde baby’s gaat.”

Baby Kitaï is de kleine broer van Nienke. Hij is 49 centimeter groot en weegt 3,165 kilogram.
Maxime Petit Baby Kitaï is de kleine broer van Nienke. Hij is 49 centimeter groot en weegt 3,165 kilogram.
Baby Evita meet 47 centimeter en weegt 2,770 kilogram. Ze is het zusje van Dylano.
Maxime Petit Baby Evita meet 47 centimeter en weegt 2,770 kilogram. Ze is het zusje van Dylano.
Janaika Cateeuw met baby Evita poseert hier met haar zus Nicoline Catteeuw en baby Kitaï in de kraamkliniek.
Maxime Petit Janaika Cateeuw met baby Evita poseert hier met haar zus Nicoline Catteeuw en baby Kitaï in de kraamkliniek.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Elvire Poireau

    Prachtige kindjes. Proficiat aan de ouders! Dat gaat elk jaar een spetterend feest worden!!