Petitie tegen betalende bewonerskaart

NIEUW PARKEERBELEID VALT NIET IN DE SMAAK VAN INWONERS BARAKKEN

Misnoegde inwoners in de Zuidstraat die blauwe zone wordt.
Foto Xavier Coppens Misnoegde inwoners in de Zuidstraat die blauwe zone wordt.
"Betalen voor een parkeerplaats die nooit vrij is, vinden we zinloos." De inwoners van de Barakken starten een petitie omdat de stad Menen hen een betalende bewonerskaart wil aansmeren. Bedoeling is de parkeerdruk aan te pakken, die vooral in het weekend onhoudbaar is in de grenswijk.

De Barakkenaars staan op hun achterste poten.


"Ze hebben onze mooie boom op het Sint-Jozefsplein gerooid, straks nemen ze onze feestzaal in de Zuidstraat af en nu zouden we moeten betalen voor onze bewonerskaart. Dit pikken we niet langer", klinkt het in koor.


Gelukkig voelen de inwoners van de grenswijk zich al een tijd gesterkt door een bewonersgroep. Die organiseert niet alleen evenmenten, maar onderneemt ook actie als iets hen niet zint.


"Laat ons positief beginnen. We zijn blij dat het stadsbestuur communiceert met ons. Daar hebben we al een stap vooruit gezet", weet Johan Moreels. "Het nieuwe parkeerbeleid is een ander paar mouwen. Dat er wielklemmen ingezet worden tegen hardleerse wanbetalers, vinden we natuurlijk een goede zaak", pikt Benjamin Da Fonte in.


"Maar, waarom is het plots nodig dat in de Barakken overal blauwe zone geldt in het weekend? We kunnen een bewonerskaart krijgen, maar maar moeten er nu plots voor betalen. Bovendien is er geen garantie dat we parking vinden voor onze deur", gaat Claude Calbert verder.


"De schepen van Mobiliteit liet op een overleg weten dat we niet verplicht zijn een bewonerskaart aan te schaffen. Hij raadt ons dan aan om verderop te parkeren aan de watertoren of op de parking van de Match. Dat slaat toch nergens op."


Het stadsbestuur past het parkeerbeleid aan omdat het contract met parkeerbedrijf Vinci Park ten einde loopt op 31 december 2015. In Menen krijgen alleen de bewoners van de Barakken een bewonerskaart wegens de vele toeristen in het weekend. De stad wil die niet langer gratis aanbieden: 12,5 euro voor een eerste kaart, 75 voor een tweede en 100 voor een derde. Die kaart is twee jaar geldig. Een retributie voor wie geen parkeerticket kan voorleggen zou verhogen van 17,5 naar 20 euro. De stad bekijkt ook of het mogelijk wordt om via de gsm het parkeerticket te betalen.

Voorstel

"Er zijn veel steden en gemeenten waar je moet betalen voor een eerste bewonerskaart", verdedigt schepen Dirk Vanholme (N-VA) zich. "In Menen is het vooral erg druk in de Barakken. Daarom overwegen we om betalend parkeren in te voeren op een strook van de parking vlakbij bloemen Fournier. Ik benadruk wel dat het nog om een voorstel gaat. Het schepencollege neemt straks een beslissing."


Tijdens de gemeenteraad had Caroline Garreyn (s.pa/Groen) eveneens heel wat kritiek op het voorstel. De bewoners van de Barakken wachten de beslissing van het stadsbestuur niet af én zijn vandaag gestart met een petitie. Zij willen dat de huidige situatie gewoon blijft zoals die is.