Parkeerbeleid blijft omstreden voor inwoners Barakken

Bewoners hielden geregeld halt om knelpunten toe te lichten aan de politici.
Foto Xavier Coppens Bewoners hielden geregeld halt om knelpunten toe te lichten aan de politici.
Het parkeerbeleid blijft omstreden voor de inwoners van de wijk Barakken. Dat bleek zaterdag tijdens tijdens een wandeling met politici. De kans is groot dat de stad haar plannen gedeeltelijk terugschroeft.

Tijdens een twee uur durende wandeling doorheen de volkse buurt werd halt gehouden op vier locaties om te debatteren rond mobiliteit, samenleving, jeugd en open ruimte. De discussie liep vooral hoog op toen de plannen van het nieuwe parkeerbeleid ter sprake kwamen. De stad wil de bewonerskaarten betalend maken én de blauwe zone gevoelig uitbreiden. De kans is dan ook heel groot dat het stadsbestuur de plannen deels zal terugschroeven. Die beslissing valt eind juni. Ondertussen telt een petitie al meer dan 500 handtekeningen.

Delorsplein

Bewoner Johan Moreels (44) houdt een goed gevoel over aan de wandeling. "De politici stonden open voor wat er verteld werd. Ze zijn blij dat ze de minder gekende plekjes van de Barakken konden ontdekken."


Op het nieuwe Frans-Belgische Delorsplein woont een Menens koppel dat ontevreden is over de heraanleg. "Jongeren hebben de openbare verlichting en zitbanken al vernield. We hebben geen stoep meer zodat de chauffeurs tot tegen onze voorgevel parkeren. De nieuwe rioolputjes stinken enorm. Mevrouw de burgemeester, je zult de laatste Menenaars hier wegjagen, want wij verhuizen als het niet betert", zucht Josiane Overbergh.

Schooltje

De wandeling eindigde in het oud schooltje in de Zuidstraat. Hoewel de bewoners hameren op een ontmoetingsruimte en groen, wil de stad de site verkopen als bouwgrond. "Eens de site is volgebouwd is het te laat en dan zal spijt binnen tien jaar te laat komen. Open ruimte is echt wel cruciaal voor onze wijk", benadrukt Johan Moreels. De komende weken wordt de druk nog opgevoerd. De kans lijkt onbestaande dat het stadsbestuur op zijn beslissing terugkomt. Met de opbrengst van de verkoop wil men Park Ter Walle omtoveren tot centrale jeugdsite van Menen. (XCR)