Pakistaan voor rechter voor uitbuiten uitbaters nachtwinkels

Het openbaar ministerie heeft op de rechtbank van Ieper vier jaar cel gevorderd tegen een Pakistaan. Hij moet zicht verantwoorden voor het uitbuiten van uitbaters van winkels. Ook een boekhouder uit Staden staat terecht in deze zaak.

De 43-jarige van Pakistaanse origine S.H. uit Menen staat voor de rechter in Ieper voor een reeks tenlasteleggingen die hij zou hebben begaan bij het uitbaten van een aantal (nacht)winkels. Zo moet hij zich verantwoorden voor mensenhandel, valsheid in geschrifte, verduistering en poging tot schijnhuwelijk. De openbare aanklager legde de werkwijze van de beklaagde uit. "Die man maakte via zijn bedrijf van zijn werknemers vennoten door ze vijf procent aandelen te verkopen. Ze kregen een vergoeding, maar ze moesten veel uren werken, meegaan naar de winkel en dan nog eens poetsen", klonk het. "Als de werknemer niet meer voldeed of de deurwaarder passeerde om de achterstallige sociale zekerheid op te halen, gooide hij zijn 'medewerker' eruit."


De beklaagde zou onder andere grof geld hebben verdiend in enkele winkels in de Barakken in Menen. Dat geld zou naar Pakistan versluisd zijn. De aanklager vorderde een celstraf van vier jaar en een boete van zesduizend euro, te vermenigvuldigen met 22 slachtoffers, wat neerkomt op 132.000 euro. Bovendien werd ook een verbeurdverklaring van meer dan 200.000 euro gevorderd, geld dat via de illegale praktijken zou zijn verdiend.

Boekhouder

De raadsman van S.H. gaf toe dat er misschien in een paar gevallen sprake kon zijn van schijnzelfstandigheid, maar niet van mensonterende omstandigheden. Ook de andere beschuldigingen weerlegde hij. "Het openbaar ministerie duidt de feiten aan op een manier die niet juist is", meent de verdediging.


In de zaak staat ook de boekhouder van S.H., een man uit Staden, terecht. Die zou van alles op de hoogte zijn geweest en kijkt aan tegen een celstraf van dertig maanden, deels met uitstel, een boete van 102.000 euro. De boekhouder vraagt de vrijspraak. De man zegt dat hij niet op de hoogte was en dat hij gewoon de administratie in orde bracht.


Vonnis op 8 januari. (CMW)