Nog één feestje voor sloop begint

BARAKKENAARS MAKEN ZICH OP VOOR AFBRAAK HUIZEN EN LEIEBRUG

Hilariteit alom wanneer de bruidegom valt en de bruid de huwelijkstaart in het gezicht krijgt.
Henk Deleu Hilariteit alom wanneer de bruidegom valt en de bruid de huwelijkstaart in het gezicht krijgt.
Het was het feestje wel aan de Leiebrug in Menen, met dank aan Barak Futur. Nog één keer vierden ze in de Barakken vooraleer de sloop van meer dan honderd huizen begint, bedoeld voor de aanleg van een nieuwe brug. Zelfs een huwelijk ontbrak niet.

Straks gaat de Leiebrug in de Barakken tegen de vlakte en zal de volkse wijk nooit meer dezelfde zijn als voorheen. Tijd voor een passend eerbetoon vonden ze bij Barak Futur, een initiatief van Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen en Vormingplus MZW, in samenwerking met de bewonersgroep De Barakkenaars, de stad en andere partners.

Les Figurettes Fénoménales leiden de stoet naar de feesttent.
Henk Deleu Les Figurettes Fénoménales leiden de stoet naar de feesttent.

Niemandsland

Hoogtepunt van de festiviteiten gisteren was het 'gereconstrueerde huwelijk' tijdens de Tweede Wereldoorlog op de Leiebrug, die toen niemandsland was. Twee acteurs, Jamie Lemmens en Anneke Hollebeke, traden net naast de Leiebrug in het huwelijksbootje. "We hadden graag het huwelijk op de Leiebrug zelf gezien, maar de politie zag het niet zitten om het verkeer al die tijd om te leiden. Eerst dachten we er even aan om een écht huwelijk te voltrekken, maar dat is pas officieel in het stadhuis zelf", zegt Frederic Dehaudt van Centrum voor Stedelijke Acupunctuur (CSA).

Winkels

De trouw kende een verrassende wending. Toen de lompe bruidegom viel en de taart deed belanden in het gezicht van de bruid, ging zij ervandoor met de burgemeester. Er mag al eens gelachen worden in de Barakken, zeker in onzekere tijden waarin huizen plaats moeten maken voor een nieuwe Leiebrug. Enkele bewoners namen het woord, onder wie de 19-jarige Jordy Calbert. "Ik maak deel uit van een bewonersgroep en doe inspanningen om zaken te organiseren. Als onze brug dan toch moet wijken, dan hoop ik dat er meer groen en speelruimte worden gecreëerd. En het is misschien ook het goede moment om winkels te laten heropleven." Jan Wielockx van Samenlevingsopbouw neemt het op voor de bewoners van de Barakken. "Mensen komen en gaan hier, maar zij die hier wel willen blijven wonen, moeten correct geïnformeerd worden over wat hen te wachten staat. Het zijn de Barakkenaars die de wijk maken." Na wat ludieke intermezzo's leidden Les Figurettes Fénoménales de stoet naar de feesttent naast de Sint-Jozefskerk. In die feesttent was er plaats voor verhalen uit de Barakken en een foto-expo.

Vanaf 2020

Mogelijk was het feest van Barak Futur het laatste voor de grote Leiewerken, alhoewel die morgen nog niet zullen starten. "De procedures rond de grondverwervingen zijn bezig", zegt Claudia Van Vooren van De Vlaamse Waterweg. "Als waterwegbeheerder zijn we al eigenaar van een aantal panden. Ondertussen is er een studiebureau aangesteld dat het voorkeursscenario van de Leiewerken zal uitwerken tot een voorontwerp. Als er een definitief ontwerp is, kan de omgevingsvergunning aangevraagd worden en kan een aannemer aangesteld worden. Midden 2020 zouden de werken op het terrein moeten starten."