Nieuwe bestuursploeg stelt beleidsnota voor: veiligheid en armoedebestrijding topprioriteiten

“Elke bewoner moet zich veilig en thuis voelen in Menen”

De bestuursploeg van Menen
Alexander Haezebrouck De bestuursploeg van Menen
De nieuwe bestuursploeg van Menen, Team 8930 met daarin coalitiepartners Open VLD, N-VA en sp.a heeft zijn beleidsnota voor de komende zes jaar voorgesteld. Speerpunten zijn daarin veiligheid en armoedebestrijding. “1 op de 5 kinderen in Menen wordt in armoede geboren en dat kan ik niet aanvaarden”, zegt burgemeester Eddy Lust (Open VLD).

“De Menenaar voelt zich onveilig in deze stad en daar gaan we iets aan doen”, zegt burgemeester Eddy Lust bij de voorstelling van het beleidsplan. “De politie verricht goed werk maar ik wil vooral nog meer blauw op straat zien. We gaan een veiligheidsplan uitrollen met een veiligheidscoördinator die vanuit een helikopterzicht alle veiligheidsinstanties kan overschouwen. We zetten zelf ook een GAS-ambtenaar in die met een gasboete kan sanctioneren. Zo pakken we ook de kleine criminaliteit aan. Verder wil ik ook dat de wijkagent erg zichtbaar en aanspreekbaar is. De Menenaar moet zich op zijn gemak voelen.” 

Regisseur

Ook armoedebestrijding staat hoog op de agenda en zal op een gelijkaardige manier aangepakt worden. “We zetten een armoederegisseur in die met alle instanties zal samenwerken”, zegt schepen voor armoedebestrijding Angelique Declercq (sp.a). “Ook de kinderarmoede moet aangepakt worden, we doen dat met brugfiguren en door de kinderopvang te versterken.” 

Op vlak van mobiliteit wil de bestuursploeg uitpakken met ‘Routeplan Menen 2030’ waarin ze ook fiets- en schoolstraten zullen invoeren. “Met twee scholen hebben we al een akkoord om binnenkort een schoolstraat in te voeren, dit jaar moeten we ook een fietsstraat kunnen invoeren”, zegt schepen van mobiliteit Patrick Roose (sp.a).

Installatievergadering gemeenteraad Menen
Burgemeester Eddy Lust
Maxime Petit Installatievergadering gemeenteraad Menen Burgemeester Eddy Lust

Grote Markt en Lauweplaats worden aangepakt

Op vlak van openbare werken zal de Grote Markt samen met de Rijselstraat aangepakt worden. “We gaan daar iets moois van maken dat het gezicht van Menen moet veranderen”, zegt burgemeester Lust. “Ook Lauweplaats gaan we aanpakken. Daar is veel horeca met veel mogelijkheden maar is de minst aantrekkelijke plaats van onze drie deelgemeenten. We gaan samenzitten met de plaatselijke bewoners en horeca om te bekijken hoe we van Lauweplaats een aangename plaats kunnen maken.” 

Op vlak van sport zal het nieuw stadsbestuur de sportzaal Vauban, de thuishaven van de volleybalclub in Menen renoveren. Het nieuw stadsbestuur wil ook meer groen in de stad creëren met het aanleggen van een nieuw stadsbos en microbossen om de luchtkwaliteit te verbeteren.” Bij CD&V, die bij de verkiezingen uit de stadscoalitie werd gewipt, kijken ze met veel aandacht naar de beleidsnota. “We hebben het nog niet volledig kunnen inkijken maar ze hebben er alleszins heel lang over gedaan”, zegt voormalig burgemeester Martine Fournier. “Bij ons lag dat veel vroeger op tafel, zij hebben er vijf maanden over gedaan. De veiligheid was ook voor ons een topprioriteit waarop je moet blijven werken maar de criminaliteitscijfers liggen in Menen echt niet zoveel hoger dan in andere steden. We gaan de beleidsnota alvast met veel aandacht lezen en zullen onze mening binnenkort geven.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.