Nederlands koppel naar rechter voor roofmoord op Stefaan (41)

Een koppel uit het Nederlandse Arnhem zal zich na ruim drie jaar onderzoek binnenkort voor de rechtbank in Kortrijk moeten verantwoorden voor de roofmoord op Stefaan Bekaert (41) uit Menen. Dat besliste de raadkamer in Kortrijk gisteren. De alleenstaande man werd begin 2014 vermoord op de zolder van zijn eigen woning in de Bruggestraat teruggevonden.

Stefaan Bekaert verdween eind januari 2014 plots van de aardbol. De man bleef wel vaker enkele dagen weg of trok naar de spirituele gemeenschap Hare Krishna in Durbuy, maar dit keer duurde zijn afwezigheid wel heel lang. Drie weken later werd zijn auto op de loskade van het kanaal Dessel-Schoten in het Kempense Ravels gevonden. Met de bankkaart van Bekaert was ook in die buurt geld afgehaald. Meer dan een maand na de verdwijning van Stefaan vonden speurders bij een tweede, nieuwe huiszoeking het dode lichaam van de man op de zolder van zijn woning in de Bruggestraat. Het was in een tapijt gewikkeld. Stefaan was vermoord met veertien messteken.


De teruggevonden auto en de geldafhaling leidden naar het Nederlandse Arnhem, waar in april 2014 Andreas W. (53) en zijn partner Adriana K. (43) opgepakt werden. Volgens het gerecht zijn zij samen met hun minderjarige zoon verantwoordelijk voor de dood van Stefaan Bekaert. Het zwerversgezin kreeg tot net voor zijn dood onderdak in het huis van het slachtoffer in Menen. Het kwam er wellicht tot een ruzie. Na hun uitlevering aan België ontkenden Andreas W. en Adriana K. lange tijd hun betrokkenheid. Ondertussen ging de Nederlander toch tot bekentenissen over. Hij neemt alle schuld op zich. Het onderzoek is na ruim drie jaar afgerond. De raadkamer besliste dat er binnenkort een proces voor de correctionele rechtbank komt tegen het koppel. Ze riskeren tot 30 jaar cel. Hun minderjarige zoon is door de onderzoeksrechter naar de jeugdrechter verwezen en ontsnapt dus aan een correctioneel proces. Voor de ouders van Stefaan, Roland en Christine, is het een opluchting dat er eindelijk schot in de zaak komt. "We denken er nog elke dag aan maar kregen de voorbije maanden niet veel informatie meer", aldus Roland. "Het duurde toch wel lang vooraleer het eindelijk tot een proces kon komen." (LSI)