Menenaren omarmen Salto

GROTER BUDGET, MEER ACTS, MEER BEZOEKERS

Wie kan het langste slowen op één kleine tegel?
Foto Henk Deleu Wie kan het langste slowen op één kleine tegel?
Steeds meer Menenaren sluiten Salto in de armen. Dankzij meer acts en een groter budget hebben duizenden bezoekers afgelopen weekend van de derde editie van het gratis stadsfestival genoten. "De bewoners en de verenigingen hebben ook veel meer geparticipeerd", legt medewerker Philippe Seys uit.

Salto groeit, zo bleek afgelopen zaterdag duidelijk. "Het programma is nog iets voller dan vroeger, en het festival straalt meer enthousiasme uit", aldus burgemeester Martine Fournier (CD&V). Gelijk heeft ze. Het parcours bleef hetzelfde, van de Grote Markt tot familiepark Bois De Boulogne en zo verder via de kazematten en de Sint-Franciscuskerk terug naar de Grote Markt. Maar het aantal acts verdubbelde wel van twintig naar veertig. "Ook de aankleding en de signalisatie waren trouwens beter", stelt medewerker Philippe Seys.

Meer participatie

Het werkingsbudget steeg van 80.000 naar 120.000 euro. Met 40.000 euro van CC De Steiger, 40.000 euro van de stad Menen en 40.000 euro via provinciale subsidies en sponsoring. Het thema was bewegen, met veel aandacht voor muziek en dansen. "We legden de lat hoger door meer diversiteit te brengen", zegt CC-directeur Chiel Vandenberghe. "En er was bovendien meer participatie. Een mooi voorbeeld was de slotact, met een optreden van Raymond van het Groenewoud op de Groentenmarkt. Er stonden tijdens zijn nummer 'Meisjes' liefst 28 danseressen op het podium. Die kwamen allemaal uit Menen." De bezoekers zagen dat het goed was. Ze genoten naast de muziek onder meer ook van theater. Kinderen leefden zich vooral in Bois De Boulogne uit.


Humor ontbrak evenmin op Salto, met bijvoorbeeld het 'Belgisch kampioenschap tegeldansen' van Productions en zonen uit Gent op de hoek van De Post en de Grote Markt, waar 'verleidster' Farah Van Driessche (33) uit Gent alias 'Kelly' mannen op een minidansvloer lokte. Frederik Coucke (37) hield het 3 minuten en 24 seconden vol met 'Kelly'. "Ik heb nog betere slows gehad, maar het was redelijk", lachte de Lauwenaar. "Ik dans wel graag. Zeker als ik een glaasje gedronken heb en de muziek goed is", aldus Frederik. Dat glaasje drinken was trouwens geen probleem dankzij de horeca en de foodtrucks langs het parcours.Video