Franse truckers blokkeren urenlang grensovergang E17 Rekkem

Als protest tegen verlaagde terugbetaling accijnzen op professionele diesel

De grensovergang op de E17 in Rekkem was donderdagochtend volledig dicht.
Hans Verbeke De grensovergang op de E17 in Rekkem was donderdagochtend volledig dicht.
De grensovergang langs de E17 in Rekkem is donderdagochtend omstreeks 10 uur vrijgemaakt. Sinds 5.30 uur werd die grensovergang geblokkeerd door boze Franse vrachtwagenchauffeurs. Op de E19 richting Valenciennes is de autosnelweg wel nog altijd geblokkeerd. Dat meldt de federale politie. Op de E42 richting Rijsel in Doornik wordt het verkeer stapvoets doorgelaten.

Na onderhandelingen met de politie beslisten Franse truckers om rond 8.30 uur een einde te maken aan de blokkade van de grensovergang op de E17 in Rekkem. Donderdagochtend waren er eerst filterblokkades maar al snel zat de hele snelweg dicht, met ellenlange files tot gevolg. De politie hield het waterkanon en extra manschappen achter de hand voor het geval de situatie manu militari opgelost zou moeten worden, maar dat bleek dus niet nodig.

Franse transportorganisaties blokkeerden de grens uit protest tegen een maatregel van de Franse regering. Die besliste om de terugbetaling van accijnzen op professionele diesel met 2 eurocent per liter te verlagen.

Snelweg leeggemaakt

De politie besliste om de snelweg af te sluiten vanaf de afrit LAR (Rekkem-Moeskroen). Het verkeer dat gestrand was tussen die afrit en de grote parking aan de grensovergang, mocht na verloop van tijd keren en onder politiebegeleiding al spookrijdend naar de afrit. Vrachtwagens die vastzaten tussen de parking en de plaats van de blokkade, enkele honderden meters voorbij de Frans-Belgische grens, mochten achteruitrijden om te verzamelen op de parking aan de grensovergang. “Op die manier hebben we de snelweg leeggemaakt”, zegt commissaris Stefaan Vannieuwenhuyse van de politiezone Grensleie, “waardoor de actievoerders een snelweg blokkeerden waar geen nieuwe aanvoer van verkeer meer was. Na onderhandelingen beslisten ze om hun actie te beëindigen.

Het Verkeerscentrum had voor de hinder een alternatieve route naar Rijsel voorzien. Ter hoogte van het complex Moeskroen werd het verkeer afgeleid naar het complex Aalbeke, waar het via de E403 kan omrijden naar de grensovergang met Frankrijk op de E42 in Doornik.

Boze Franse truckers versperden de snelweg met hun vrachtwagens.
Hans Verbeke Boze Franse truckers versperden de snelweg met hun vrachtwagens.

Begrip bij Febetra

De Federatie voor Belgische Transporteurs Febetra toonde deze ochtend begrip voor de actie. “We begrijpen dat ze kwaad zijn dat er aan de professionele dieselprijzen wordt gekomen. Aan de andere kant vinden we het niet zo leuk dat wij daar het slachtoffer van zijn”, zei woordvoerster Isabelle De Maegt.

Ook voor Belgische transporteurs is de professionele diesel belangrijk. “We begrijpen de Franse collega’s net omdat het ook voor ons zo belangrijk is. Het is van cruciaal belang dat die professionele diesel in stand blijft. De sector lijdt al onder  de hoge loonkosten, dus we hopen dat daar niet aan geraakt wordt”, aldus De Maegt.

Boze Franse truckers versperden de snelweg met hun vrachtwagens.
Hans Verbeke Boze Franse truckers versperden de snelweg met hun vrachtwagens.
Vanuit Brussel werd een waterkanon en een delegatie van de federale politie naar de grens in Rekkem gestuurd, voor het geval de actie manu militari zou moeten aangepakt worden.
Hans Verbeke Vanuit Brussel werd een waterkanon en een delegatie van de federale politie naar de grens in Rekkem gestuurd, voor het geval de actie manu militari zou moeten aangepakt worden.
Boze Franse truckers versperden de snelweg met hun vrachtwagens.
Hans Verbeke Boze Franse truckers versperden de snelweg met hun vrachtwagens.
Boze Franse truckers versperden de snelweg met hun vrachtwagens.
Hans Verbeke Boze Franse truckers versperden de snelweg met hun vrachtwagens.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Benny Marcelo

    Wij niet door niemand door: zo kennen we de truckers.