Eén op vijf is in overtreding: hele dag controles aan Franse grens in Rekkem

Een digitaal bord geeft de reden van de controles aan.
LSI Een digitaal bord geeft de reden van de controles aan.
De hele zaterdag zullen er aan de Franse grens in Rekkem (Menen) controles uitgevoerd worden. Wie geen geldige reden heeft om België binnen te rijden, wordt teruggestuurd, zowel op lokale wegen als op de snelweg E17. “1 op 5 is in overtreding”, aldus directeur van de federale wegpolitie Koen Ricourt. De federale politie vraagt ook medewerking van verkeersapps in de strijd tegen het coronavirus.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
De lokale politie en Franse politie aan een grensovergang in Rekkem.
LSI De lokale politie en Franse politie aan een grensovergang in Rekkem.

Aan de grens van ‘La Palma’, op de kruising van de Moeskroenstraat met de N32, voert de politie van de zone Grensleie samen met Franse collega’s controles uit. Een digitaal bord toont de reden: ‘Covid 19’ komt er tevoorschijn. De controles zullen er nog de rest van de dag plaatsvinden.

Op de snelwegafrit in Rekkem worden voertuigen gecontroleerd.
LSI Op de snelwegafrit in Rekkem worden voertuigen gecontroleerd.

Ook de federale wegpolitie voert aan de grensovergang van de E17 in Rekkem al de hele dag controles uit. “Mobiele ploegen plukken voertuigen uit het verkeer waarbij er een vermoeden is dat ze in overtreding zijn”, aldus Koen Ricourt. “Ze begeleiden die voertuigen naar de eerste afrit, waar dan een controle gebeurt. Wie niet in België moet zijn, wordt opnieuw de grens overgestuurd, de rest mag verder rijden. Naar schatting 1 op 5 is toch in overtreding.” De federale politie vraagt ondertussen ook de medewerking van verkeersapps als Coyote, Google Maps en Waze om mee te werken. “Er wordt gevraagd controles te maskeren of aan alle grensovergangen blokkades aan te geven”, aldus Koen Ricourt. “Het is mogelijk dat wie een route ingeeft ook een pop up scherm zal krijgen waarin de vraag wordt gesteld of die verplaatsing wel echt nodig is.”

De Franse politie helpt mee.
LSI De Franse politie helpt mee.