Dorpsfotograaf sluit winkel

Fotozaak Samyn gaat na 46 jaar tegen de vlakte

Marc Samyn en Annie Liefooghe verlaten hun zaak in de Moeskroenstraat op 31 mei.
Xavier Coppens Marc Samyn en Annie Liefooghe verlaten hun zaak in de Moeskroenstraat op 31 mei.
Na 46 jaar gaat de zaak van dorpsfotograaf Marc Samyn op 1 juni tegen de vlakte. Het gebouw maakt plaats voor 8 nieuwe appartementen. Maar dat betekent niet het einde, verzekert Marc ons. "Ik blijf de komende jaren wél nog foto's nemen."

Hij heeft meer dan 2.000 huwelijksreportages gemaakt, maar op 1 juni gaat de fotozaak van Marc Samyn en Annie Liefooghe tegen de vlakte. Na 46 jaar komt zo een 'einde' aan de loopbaan van Marc en Annie Samyn. "Onze zaak ruimt plaats voor acht nieuwe appartementen. Wij verhuizen tijdelijk, maar blijven in dezelfde straat wonen. Omdat heel wat mensen nog een fotoshoot besteld hebben, zullen we nog even in onze tijdelijke stek een studio optrekken. Van zodra de appartementen klaar zijn, trekken we erin op de hoogste verdieping"

Schoolreis

Marc en Annie horen niet graag dat ze stoppen met de zaak. "Ik zal de komende jaren wel nog foto's blijven nemen hoor", verzekert Marc. Maar een fysieke winkel met de verkoop van toestellen en toebehoren, dat behoort voortaan tot het verleden. En dat wordt wennen, want Marc was amper 21 jaar toen hij zich als fotograaf vestigde in Rekkem. "Als kind was ik de enige met een fototoestel. Wat was ik trots toen ik op schoolreis als enige foto's maakte. Een paar jaar later ging ik als student bijklussen om mijn eerste fototoestel te kunnen kopen."


In 1974 opent hij samen met zijn vrouw Annie Liefooghe fotozaak Samyn in de Moeskroenstraat. De 43 jaren die zouden volgen, zou Marc - en later samen met Annie- nagenoeg alle Rekkemnaren op een of ander familiefeest of schoolactiviteit voor zijn lens laten poseren.


"Ik kreeg snel de stempel van dorpsfotograaf, maar vond dat helemaal niet erg, integendeel. Ik hield vooral van huwelijksreportages en heb de mooiste dag van meer dan 2.000 koppels op beeld mogen vastleggen. Dat waren mooie dagen, want ik mocht telkens opnieuw meeleven met het koppel en was steeds erg welkom bij de familie. Maar de nacht ervoor was steeds een nachtmerrie. Ik sliep slecht, droomde dat ik zonder broek de kerk binnenwandelde. Oh, wat was ik blij als de nacht voor een huwelijksopdracht voorbij was. En het valt me op na al die jaren, hoe chiquer de trouw, hoe sneller het koppel uit elkaar ging." Op zolder liggen nog enkele honderden oude toestellen van de voorbije honderd jaar die Marc kreeg van klanten. Sinds Marc en Annie vanaf 2000 ook digitale toestellen begonnen te verkopen, waant elke klant zich fotograaf. "En dat betekent op termijn het einde van de dorpsfotograaf. In Groot-Menen ben ik de laatste. Toch blijf ik foto's nemen én mijn vrouw zal die blijven bewerken, want dat is haar specialiteit.


"Ik volg na al die jaren nog altijd wekelijks lessen", pikt Annie even in. En vooraleer het pand tegen de vlakte gaat, mogen Marc en Annie voor de gelegenheid zelf eens poseren voor de lens in hun zaak die ze met erg veel pijn in het hart zullen achterlaten.