Dina (90) probeert brandende frietketel buiten te zetten, maar kan niet verhinderen dat haar huis uitbrandt

Een ambulancier van de brandweerpost Wervik begeleidt Dina Vantomme, op weg naar de ambulance.
Hans Verbeke Een ambulancier van de brandweerpost Wervik begeleidt Dina Vantomme, op weg naar de ambulance.
In Menen heeft zaterdagmiddag een korte maar hevige brand gewoed in de rijwoning van de 90-jarige Dina Vantomme. Haar frietketel raakte oververhit en vatte vuur. Toen de kranige weduwe dat merkte, probeerde ze het brandende ding buiten te zetten maar in haar haast struikelde ze. Dina Vantomme liep lichte brandwonden op, een helpende buur raakte bevangen door rook.

Toen er zaterdagmiddag rond twaalf uur aangebeld werd bij de familie Goemaere, in de Keizer Karelstraat in Menen, stond daar buurvrouw Dina Vantomme aan de deur, een beetje uitgeschud. “Het brandde bij haar, zei ze, en het was serieus”, vertelt Jari Goemaere (20). “Dina vertelde dat haar frietketel vuur had gevat. In een reflex had ze geprobeerd om de brandende frietketel buiten te zetten. Maar ze struikelde en dus gutste de olie uit de frietketel. In een mum van tijd was er overal brand.”

Achteraan is te zien hoe groot de brandschade is in de woning van Dina Vantomme.
Hans Verbeke Achteraan is te zien hoe groot de brandschade is in de woning van Dina Vantomme.

Opschalen naar uitslaande woningbrand

Kendy Goemaere (23), de broer van Jari, liep Dina Vantomme achterna want de vrouw leek weer naar binnen te willen gaan in haar woning. “Kendy heeft nog geprobeerd om enkele natte doeken op de brandende olie te gooien maar dat was vergeefse moeite. De brand woedde op dat moment al veel te fel. Intussen had ik de brandweer verwittigd.” Officier Yves Dubois van de brandweerpost Menen woont vlakbij maar was niet van dienst. “Maar toen ik de oproep binnenkreeg, ben ik onmiddellijk naar de straatkant gelopen”, vertelt hij. “Achteraan de woning zag ik de vlammen al naar buiten slaan. Daarop belde ik vliegensvlug naar de noodcentrale in Brugge om te melden dat er moest opgeschaald worden voor een uitslaande woningbrand.”

De vlammen sloegen ook even aan de voorzijde van de woning naar buiten.
Hans Verbeke De vlammen sloegen ook even aan de voorzijde van de woning naar buiten.

Huis onbewoonbaar

Blussers van de posten Lauwe en Geluwe snelden ter plaatse en kregen het vuur vrij rap onder controle. Ze konden echter niet verhinderen dat de hele benedenverdieping zware brandschade opliep. De bovenverdieping werd dan weer geteisterd door rook. Het huis van Dina Vantomme, die lichte brandwonden opliep aan beide armen, is de komende maanden onbewoonbaar. Waar de bejaarde vrouw in die tijd terechtkan, is nog niet duidelijk. Samen met haar dochter, die erg onder de indruk was van de brand, werd ze zaterdagnamiddag overgebracht naar het ziekenhuis. Ook Kendy Goemaere moest naar de kliniek, omdat hij bevangen was geraakt door de rook. Na verzorging werd hij echter weer ontslagen. Door de brand en de bluswerken werd de Keizer Karelstraat enkele uren afgesloten voor alle verkeer.

Buurman Jari Goemaere (20) belde de brandweer, zijn broer Kendy raakte bevangen door rook toen hij in het huis van Dina Vantomme een poging deed om de vlammen te doven met natte doeken.
Hans Verbeke Buurman Jari Goemaere (20) belde de brandweer, zijn broer Kendy raakte bevangen door rook toen hij in het huis van Dina Vantomme een poging deed om de vlammen te doven met natte doeken.
De Keizer Karelstraat werd tijdens de bluswerken lange tijd afgesloten voor alle verkeer.
Hans Verbeke De Keizer Karelstraat werd tijdens de bluswerken lange tijd afgesloten voor alle verkeer.13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yvan Lissens

  Het kan ook eenvoudiger: Tegenwoordig heeft een frietketel een bijpassend deksel. Gewoon het deksel op de ketel zetten is voldoende, het afsluiten van de zuurstof dooft de vlammen. Zelf gebruik ik nog enkel een frituurketel op hete lucht, minder kans op brand en minder kans op brandwonden door frituurvet- of olie.

 • gustaaf Van Bever

  emil ledure, een handdoek heb je toch altijd in de buurt? Of gebruik een branddeken , Ik heb jaren lang les gegeven hierin en met succes ,het heeft toch enkele mensen geholpen. Als je weet wat te doen en niet mag doen, blijf je rustiger en gaat niet zomaar in paniek slaan... Niet zo negatief zijn man...En nogmaals, als je de brand niet meester kan...zelf snel naar buiten....werk voor de brandweer..

 • emil ledure

  En die vrouw is ook geen 20 jaar meer hè. jongen

 • emil ledure

  Sorry, Met al dien uitleg !!! Wie gaat daar op dit ogenblik aan denken??? En waar licht dien dweil en hoelang duurt het om hem vochtig te maken ?? Tegen dat u dat allemaal gedaan hebt is uw huis al uitgebrand. Ge licht toch altijd niet met een natte dweil naast al ge frieten aan het bakken bent.

 • gustaaf Van Bever

  Robert De Fruytier nooit kletsnat en zeker niet gooien !!!! Wel natte doek, ( handdoek bv) de einden over de handen en overleggen...Wat jij zou doen is dodelijk...gooien is zuurstof geven , water ( kletsnatte ) en brandende olie geven als een ware een explosie van olie en vuur... Dus :afzuiging stoppen , vochtige doek of sluitend deksel op de ketel en laten staan tot deze is afgekoeld...Voortijdig " effen gaan kijken" kan vuur spontaan terug laten opladen...