Dimitri herleeft in theatervoorstelling

LEERKRACHT SCHRIJFT TONEELSTUK OVER BETREURDE JONGEMAN

Theatermaker Frederic Dehaudt met zus Tamara Seynhaeve in de tuin waar Tamara en Dimitri veel pret beleefden in het tuinhuisje.
Xavier Coppens Theatermaker Frederic Dehaudt met zus Tamara Seynhaeve in de tuin waar Tamara en Dimitri veel pret beleefden in het tuinhuisje.
In januari 2015 overleed de 29-jarige Dimitri Seynhaeve op een koude winternacht. Zijn jarenlange verslaving aan drugs en alcohol maakte de twintiger kapot. Twee jaar later maakt leerkracht en theatermaker Frederic Dehaudt een theatervoorstelling over de betreurde jongeman.

Het leven van de verslaafde Dimitri Seynhaeve eindigde op een trieste en koude januarinacht in 2015. "We hebben hem dood aangetroffen, hij was gestorven van de kou. Een gevolg van zijn drugs- en alcoholverslaving", vertelt zus Tamara (33). "Een paar weken voor zijn dood liet hij zich nog opnemen, maar enkele dagen later vluchtte hij weg uit de instelling. Toen hij me belde, zei ik hem dat hij niet moest komen als het weer was om pinten te drinken. Ik voel me daar nog schuldig om. Anderzijds heb ik hem zo vaak willen helpen. Het was zo'n lieve jongen, behulpzaam en best grappig, maar zijn verslaving heeft hem kapotgemaakt."

Dimitri Seynhaeve.
Xavier Coppens Dimitri Seynhaeve.

Talent als toneelspeler

Leerkracht en theatermaker Frederic Dehaudt was geschokt na zijn overlijden. "Vijftien jaar geleden hebben we enkele jaren samengewerkt bij De Figuranten. Het was een getalenteerde toneelspeler. Na onze samenwerking ben ik hem wat uit het oog verloren. Op zijn begrafenis heb ik als enige het woord genomen en schetste een positief beeld van de jongen. De familie had de kracht niet om iets te zeggen. Daarom ben ik na de begrafenis naar hen toegestapt. Ik luisterde naar zijn zus, naar zijn moeder Brigitte Delombaerde, naar zijn collega's en vrienden en zelfs naar een verslavingspsycholoog. Ik verwerkte het geheel tot de theatervoorstelling 'Mijn paspoort ligt in de nachtwinkel (1985-2015)'.


Tamara had slechts één broer. "Net zoals zovelen had ik als jongere een haat-liefdeverhouding met mijn broer. Toen Dimitri een jaar of 15 was, is hij veel veranderd. Hij trok op met verkeerde vrienden, kon moeilijk luisteren naar zijn ouders en werd agressiever. Zo was hij normaal niet. Ik heb veel met hem gebabbeld. Mijn ouders zochten hulp voor Dimitri, maar het mocht niet baten. Ik heb zo vaak gezegd dat hij iets met zijn leven moest aanvangen, dat hij zijn ouders niet mocht kwetsen. Dan werd hij kwaad, maar hij was ook jaloers, omdat ik wel een huis en een gezin had. Het is zo jammer dat hij niet geholpen kon worden, ondanks alle pogingen." Het maakt Tamara vandaag nog altijd triestig. "De familie en vrienden van Dimitri hebben de voorstelling al gezien. Ik heb dingen ontdekt over mijn broer die ik niet wist en ben zo dankbaar dat die teksten neergeschreven werden. Anderzijds is de voorstelling erg confronterend voor mij", biecht Tamara op.

Naar scholen

"Op het einde vraag ik me af in welke mate je begrip kunt opbrengen? Kunnen we hem vergeven? De jongen leed aan ADHD en die blijken gevoeliger te zijn voor verslavingen, die de hersenen zwaar aantasten", leert Frederic uit onderzoek. "Ik wil niet met de vinger wijzen, maar hoop dat jongeren hieruit leren. Ik ben van plan om met mijn voorstelling naar scholen te trekken", besluit Dehaudt die op het podium staat met drummer Femke Decoene uit Harelbeke. Amir Turayev uit Kortrijk maakte enkele filmpjes. De theatervoorstelling, die vijf euro kost, vindt plaats op vrijdag 7 juli om 20.15 uur in de showroom van Varam in de industriezone Grensland.