Derde windturbine op bedrijventerrein Grensland staat er in najaar 2020

De derde windmolen komt op de binnenkoer van 't Veer, links op de foto.
Maxime Petit De derde windmolen komt op de binnenkoer van 't Veer, links op de foto.
Na lang getouwtrek tussen de stad Menen en nv Grensland Power over de plaatsing van een derde windmolen op de site van de beschutte werkplaats ’t Veer op het bedrijventerrein Grensland is er een akkoord. “Tegen september of oktober moet de nieuwe windmolen er staan”, klinkt het bij Nv Grensland Power. 

Zowel buurtbewoners als de stad Menen protesteerden de afgelopen jaren meermaals tegen de komst van een derde windmolen op het bedrijventerrein Grensland in Menen. Nu is er via bemiddeling tussen de stad en Grensland Power toch een akkoord gevonden dat bekrachtigd werd door de rechtbank in Kortrijk. “We hebben ondertussen een jaar verloren en van zodra het weer het toelaat beginnen we met de voorbereidende werken”, klinkt het bij Grensland Power. “De windmolen moet er staan tegen september of oktober 2020.” De windmolen komt op de binnenkoer van de beschutte werkplaats ’t Veer.

Er staan al twee windmolens op de industriezone
Maxime Petit Er staan al twee windmolens op de industriezone

Betere deal

Bij de stad Menen zijn ze tevreden dat er een akkoord is gekomen. “Blij dat die windmolen er komt zijn we niet, maar dankzij onze jarenlange negatieve adviezen hebben we wel een betere deal kunnen bekomen dan wat wettelijk voorzien is”, zegt schepen Mieke Syssauw (Open Vld). “Niet enkel voor de nieuwe turbine, maar ook voor de twee die er al staan worden bijkomende voorwaarden opgelegd over het geluid en de slagschaduw. Zo moeten er versneld dempers geplaatst worden op de twee bestaande windmolens. Ook worden de turbines uitgerust met trillings- en temperatuursensoren, een specifiek ijsprotocol, een performante interne veiligheidsprocedure en een bliksemafleider. Storingen zullen 24 op 24 uur opgevolgd worden. Er komt ook een klachtenmeldpunt en Grensland Power zal haar medewerking verlenen aan buurtinformatiesessies. Als deze engagementen niet worden nageleefd door Grensland Power kan een schadevergoeding van 5.000 euro opgelegd worden.” 

Schepen Mieke Siessauw is tevreden dat er een akkoord werd bereikt.
Maxime Petit Schepen Mieke Siessauw is tevreden dat er een akkoord werd bereikt.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.