Burgemeester beveelt sloop van drie verwaarloosde panden: “Gevaar voor de veiligheid van onze burgers”

Binnen een maand moeten deze panden in de Rijselstraat tegen de vlakte op bevel van de burgemeester. Het afsluiten van de nutsvoorzieningen is al begonnen.
Henk Deleu Binnen een maand moeten deze panden in de Rijselstraat tegen de vlakte op bevel van de burgemeester. Het afsluiten van de nutsvoorzieningen is al begonnen.
Op bevel van de burgemeester van Menen gaan drie verwaarloosde panden in de Rijselstraat tegen de vlakte. In de plaats komt voorlopig een doortocht naar de Kerkstraat met een speelpleintje. “We gaan ook andere verwaarloosde panden wegwerken om de aantrekkelijkheid van onze stad te verhogen.” 

“Onze stad heeft alle troeven om aantrekkelijk te zijn, maar beschikt over enkele pijnpunten die we graag zien verdwijnen. Als we onze stadsgenoten vragen Menen aantrekkelijker te maken, moeten we zelf het goede voorbeeld geven”, zegt burgemeester Eddy Lust (Team 8930). Een van die pijnpunten zijn de panden in de Rijselstraat 16, 18 en 20. “Die woningen liggen in het commercieel centrum en zijn al jaren verloederd. Voor zowel de inwoners als bezoekers van de stad zijn ze een doorn in het oog.”

Asbest verwijderen

Op 19 april voerde de milieupolitie een onderzoek uit naar de staat van de gebouwen. “Daaruit bleek dat ze een gevaar vormden voor de veiligheid van de burgers”, gaat Lust verder. “We hebben nog een gesprek gehad met de eigenaar van de gebouwen, maar uiteindelijk heb ik gisteren het bevel gegeven tot de sloop van de panden. Het is een kordate aanpak, maar noodzakelijk om ons doel te bereiken, namelijk de openbare veiligheid te garanderen en deze donkere plek in ons winkelpatrimonium nieuw licht te gunnen.” De sloop moet binnen de maand achter de rug zijn. Die zal onder toezicht van een architect gebeuren, want er moet een kleine hoeveelheid asbest verwijderd worden. 

Burgemeester Eddy Lust wil met de sloop van verloederde panden zijn stad aantrekkelijker maken.
Henk Deleu Burgemeester Eddy Lust wil met de sloop van verloederde panden zijn stad aantrekkelijker maken.

Nieuwbouw

Daarna krijgt de ruimte eerst een tijdelijke en daarna een definitieve invulling. Eerst moet alles netjes gemaakt worden, met een doorsteek voor voetgangers en fietsers naar de Kerkstraat. Ook kan er een speelpleintje komen en een fietsenstalling die kan afgesloten worden. Binnen twee jaar moet de eigenaar dan een omgevingsvergunning aanvragen). Anders wacht hem een dwangsom per dag in overtreding. “De grond blijft in handen van de eigenaar, dus hij beslist wat er zal gebouwd worden, maar we zouden graag een winkel op de gelijkvloerse verdieping zien”, reageert schepen Virginie Breye. Bij een nieuwbouw zal de eigenaar alvast rekening moeten houden met enkele voorwaarden. Zo liggen de panden in de buurt van het belfort, dat Unesco-erfgoed is, wat wil zeggen dat je niet zomaar alles kunt bouwen.

Nog verwaarloosde panden

Voor het stadsbestuur is dit maar een eerste stap. “We plannen voor het einde van het jaar nog de afbraak van vier andere verwaarloosde panden”, legt schepen Renaat Vandenbulcke uit. Het gaat onder andere om een schooltje in de stationsbuurt van Lauwe, een woning naast de kerk in de Yvonne Serruysstraat en het politiekantoor in de Vlamingstraat.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Sergr Decock

    goede actie van het stadsbestuur!eindeljk

  • Johnny Dujardin

    Goedebeslissing. Hoe meer aktie hoe beter.