Bakkerij Filip sluit na 37 jaar

HANDELAARS ZWAAIEN BAKKERSKOPPEL FILIP EN NICOLE UIT

Filip en Nicole nemen ontroerd alle geschenken in ontvangst.
Xavier Coppens Filip en Nicole nemen ontroerd alle geschenken in ontvangst.
De tranen vloeiden rijkelijk bij Nicole Beyens, bakkersvrouw van Filip Vanlede. Na 37 jaar sloot de bakkerij gisterenavond de deuren en dat wilden de handelaars uit de Bruggestraat in Menen niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Ze verrasten het bakkerskoppel met drank en spijs en vele dankbare woorden.

Het is helaas geen aprilgrap. Bakkerij Filip uit de Bruggestraat in Menen sluit vandaag na 37 jaar de deuren. Donderdag en vrijdag hebben klanten nog massaal taartjes en broden besteld, zodat ze de komende dagen nog even kunnen genieten van het bakkerstalent van hun trouwe bakker Filip. "Het waren emotionele momenten. Verschillende klanten hielden het niet droog. Je bouwt met hen een innige band op en afscheid nemen valt dan erg zwaar", zegt Nicole Beyens (66), die het gisteravond eveneens erg moeilijk had met haar afscheid. Met een zakdoekje droogde ze haar tranen.

Buren bedanken Nicole met kussen en knuffels.
Xavier Coppens Buren bedanken Nicole met kussen en knuffels.

Verrassing

De verrassing was immers groot toen een twintigtal (oud-)handelaars gisterenavond binnenwandelden met hapjes en drank. "We kunnen hen niet zomaar laten gaan", zegt Anne Verhelst van de kaaswinkel die de handelaars optrommelde om een klein feestje te organiseren. Filip wordt binnen enkele dagen 58 jaar en wil wel nog enkele jaren werken, maar een trombose veranderde de plannen anderhalf jaar geleden. "We hebben toen twee maanden de winkel moeten sluiten. Mijn dokter was niet zo gelukkig toen hij hoorde dat ik weer aan de slag ging. Het laatste jaar waren we nog vier dagen in de week open", vertelt bakker Filip Vanlede. "Mijn vrouw is al een jaar met pensioen. Ik kan haar niet blijven brood laten verkopen hé", lacht Filip.

Nieuwe kandidaat

Bakker Filip begon 37 jaar geleden enkele huizen verder zijn bakkerij. "Toen de schoenenwinkel dichtging, heb ik het pand gekocht en verbouwd tot bakkerij. In 1985 leerde ik Nicole uit Rekkem kennen en zij zou voortaan mijn brood verkopen. "Vraag haar alstublieft niet wat ze vanaf morgen zal doen met haar vrije tijd. Alle klanten vroegen het haar en ze wordt er zot van. Zelf ga ik nog wat taarten bakken voor een uitbater van een restaurant. We hebben goede hoop dat onze bakkerij verkocht wordt. Een nieuwe kandidaat komt woensdag langs en ik heb een goed gevoel bij hem." Filip Vanlede leerde de stiel kennen via zijn zus die een bakkerij had in Brussel. "Toen ik mijn eigen bakkerij wilde starten, keerde ik terug naar Menen. Al die jaren heb ik elke dag opnieuw brood staan bakken vanaf 2 uur 's morgens. Ik sliep 's middags enkele uren, maar ook 's avonds wilde ik wat slapen. Al was het maar om enkele uren naast mijn vrouw te liggen", grapt Filip, die samen met zijn vrouw in zijn 'buitenverblijf' in Dadizele zal intrekken. "We kunnen moeilijk boven de bakkerij blijven wonen."Video