Afscheid van mooiste handschrift

Jenny Declercq met haar Gulden Boek.
Foto Maxime Petit Jenny Declercq met haar Gulden Boek.
Het stadsbestuur zal het bij de huldigingen van de Rekkemse jubilarissen vanaf nu zonder het mooiste handschrift van Menen moeten stellen. Jenny Declercq (86) hield 62 jaar alle officiële ontvangsten bij in het Gulden Boek, maar nu bergt ze haar stiften definitief op.

Jenny's vader Germain, die in de jaren '50 burgemeester was, vroeg Jenny met het Gulden Boek te starten. Telkens het gemeentebestuur van Rekkem verdienstelijke inwoners of jubilarissen ontving, werd dat genoteerd worden in het Gulden Boek. Jenny noteerde in vlekkeloos Gotisch handschrift de namen en data van de personen die gehuldigd werden. Op 13 februari 1955 schreef Jenny haar eerste sierlijke letters in het boek. De feestelijke gebeurtenissen volgden elkaar in ijltempo op en Jenny bleef schrijven, ook nadat Rekkem ingelijfd werd bij Menen. "Mensen rekenden erop dat ik ook voor hen een mooie hoofding in het boek zou schrijven."


Ondertussen is Jenny aan haar derde Gulden Boek toe. "Ik maakte altijd eerst een kladversie, zodat het in het boek perfect zou zijn. Ik heb maar een paar hoofdingen niet zelf geschreven: toen ik in het ziekenhuis lag na de bevalling van mijn kinderen."


Met spijt in het hart moet Jenny haar Gulden Boek nu in andere handen achterlaten. "We waarderen wat ze al die jaren heeft gedaan", vertelt burgemeester Martine Fournier (CD&V). "Haar initiatief heeft navolging gekregen in Lauwe en Menen, waar we ook alles bijhouden in een boek. Alleen zijn dat afgedrukte bladen die we in het boek kleven. Het had toch meer charme in Rekkem, maar als we geen nieuwe kandidaat vinden, worden het ook hier afgedrukte bladen, vrees ik."


Het Gulden Boek was er niet bij gisteren, maar de burgemeester belooft dat ook Jenny er een plaatsje in krijgt. (JME)