Achille Margo (84), die Belgisch uurrecord op de piste verbrak, schenkt 3.000 euro aan De Pelikaan: “Want de zoon van mijn buurman verblijft er”

Vlnr.: schepen Renaat Vandenbulcke, directrice Justine Rivière, Achille Margo, zijn vrouw en burgemeester Eddy Lust.
Maxime Petit Vlnr.: schepen Renaat Vandenbulcke, directrice Justine Rivière, Achille Margo, zijn vrouw en burgemeester Eddy Lust.
Achille Margo (84) uit Lauwe die voor de zomer het Belgisch uurrecord verbrak op de piste in Roubaix zamelde tijdens zijn recordpoging geld in voor het goede doel. Nu kon hij een cheque overhandigen aan dagcentrum De Pelikaan in Menen, waar volwassenen met een verstandelijke beperking verblijven. “De zoon van mijn buurman met wie ook al veel fietste, verblijft hier”, vertelt Achille, die even emotioneel werd door de vele aanwezigen. 

Achille zamelde geld in om het uurrecord op de piste officieel te kunnen breken. Want bij een recordpoging komen enkele kosten kijken. Zo moeten UCI-commissarissen, een gerechtsdeurwaarder, antidopingcontrole, een ambulance en een dokter ter plaatse zijn. De man had zo’n 4.000 euro nodig. “In het begin was het moeilijk om sponsors te vinden”, vertelt Achille. “Maar toen ik genoeg had, boden er zich plots nog aan. In totaal had ik 3.000 euro over, die ik graag aan De Pelikaan schenk. De zoon van mijn buurman verblijft hier.” Even werd de tachtiger overmand door emoties. Hij had niet zoveel aandacht verwacht bij de overhandiging van zijn cheque. Ook het stadsbestuur was vertegenwoordigd door de burgemeester en een schepen.

Goeie conditie

Achille Margo heeft op 4 juni het werelduurrecord in zijn leeftijdscategorie aangevallen. Hij legde toen op de overdekte piste van Roubaix 31 kilometer en 186 meter af. Een Belgisch record, maar geen wereldrecord. Dat staat op naam van de Canadees Giuseppe Marinoni. Hij reed twee jaar geleden 39 kilometer en 4 meter ver voor eigen publiek in Milton. Ondertussen is Achille het Belgisch record alweer kwijt. “Kwaad ben ik daar niet om, nee”, zegt Achille. “Ik ben toch een paar maanden de allerbeste geweest, hé. Als ik mij over een paar jaar nog goed voel, val ik misschien het record aan bij de 90-plussers. Ik onderhoud mijn conditie nog goed. Afgelopen weekend heb ik nog 70 kilometer gereden.”

De man raakte geëmotioneerd door alle belangstelling.
Maxime Petit De man raakte geëmotioneerd door alle belangstelling.
Achille met de zoon van zijn buurman, die in het dagcentrum verblijft.
Maxime Petit Achille met de zoon van zijn buurman, die in het dagcentrum verblijft.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.