"Vier maanden lang at ik amper iets"

KIMBERLY ARNOULT LANCEERT PERSOONLIJK FILMPJE OVER PESTERIJEN

Kimberly Arnoult vertelt haar verhaal via een filmpje op YouTube.
Foto Xavier Coppens Kimberly Arnoult vertelt haar verhaal via een filmpje op YouTube.
"Nu ik mij al een jaar heel wat sterker voel, heb ik nood om mijn verhaal te delen met de wereld. Ik hoop dat lotgenoten geïnspireerd geraken en dat ze zich niet schamen als ze gepest worden of in een depressie belanden." Zo motiveert de 18-jarige Kimberly Arnoult waarom ze een persoonlijk filmpje over haar problemen met de wereld wil delen.

Op YouTube circuleert sinds kort een achttien minuten durend filmpje van de onbekende Kimberly Arnoult uit Rekkem. Daarin vertelt ze honderduit over de pesterijen op 12-jarige leeftijd, haar depressie enkele jaren later en haar eetstoornis waarbij ze liefst 25 kilogram vermagerde. "Ik heb op tijd hulp gezocht en sinds vorig jaar voel ik mij mentaal zwakker. Tijd dus om lotgenoten te helpen, want er zijn veel meer jongeren met problemen dan je zou denken. Ik hoop dat die veel steun putten uit mijn getuigenis", zegt Kimberly moedig.

"Mager en mooi"

De pesterijen begonnen toen Kimberly zes jaar geleden startte in het middelbaar onderwijs in Kortrijk. "Ik was van in het begin het mikpunt van pesterijen. Waarom? Ik weet het niet. Ik was wat zwaarder en droeg een beugel. Ik kon mij moeilijk verdedigen én zat vaak alleen. Vrienden in de klas had ik niet én hulp op school kreeg ik evenmin. De leerkrachten zouden later wel eens kijken voor mijn probleem." Uiteindelijk vertelde ze haar moeder wel over de schoolproblemen én anderhalf jaar na de pesterijen, trok ze weg uit Kortrijk en hoopte op een nieuwe start in de Sint-Jorisschool in Menen. "De pesterijen stopten gelukkig vanzelf, maar door problemen thuis, voelde ik dat het weer bergafwaarts ging met mij. Uit respect voor mijn ouders, vertel ik liever niet over de kern van de problemen bij mijn vader en moeder, maar ik stond er plots opnieuw alleen voor. Ik kreeg thuis geen aandacht én ik wou aan de buitenwereld tonen dat ik wel mager en mooi kon zijn. Zie je, anderen moesten zien dat ik wel iets te betekenen had. Vier maanden lang at ik amper iets. Door amper nog te eten, hoopte ik dat de buitenwereld trots op mij zou zijn. Ik besefte na enkele maanden echter dat ik niet goed bezig was én gelukkig ben ik op tijd hulp gaan zoeken."

Complimentjes

Die hulp kreeg ze toen ze naar het ziekenhuis stapte. Ook op school werd ze opgevangen door de leerlingenbegeleiding en het CLB. Sinds een jaar voelt ze zich ondertussen heel wat beter. "Ik maakte een jaar geleden trouwens al een filmpje én beloonde leerlingen en leerkrachten met complimentjes. Die waren aangenaam verrast. Had ik vroeger ook maar wat meer complimenten gekregen. Ik zou misschien nooit een depressie gehad hebben", beseft Kimberly. Ondertussen is Kimberly 18 jaar geworden, volgt ze de richting Voeding-Verzorging in de Sint-Jorisschool in Menen en is ze klaar om haar verhaal te delen. "Ik stel me kwetsbaar op, weet dat er geroddeld zal worden, maar houd me sterk aan de positieve reacties. Mijn klasgenoten zijn vandaag wel super. Ik krijg heel veel steun van hen. En eigenlijk gaat het niet om mij, maar om alle lotgenoten die steun vinden in mijn getuigenis."