"Ik wou dat ik tijd kon terugdraaien"

JURY VERKLAART RAW13-LEDEN SCHULDIG OVER HELE LIJN

De jury bevond Kevin Goeman, Robin Van Bossuyt, Jacky Labaere en Kevin Derveaux schuldig over de hele lijn.
Foto Henk Deleu De jury bevond Kevin Goeman, Robin Van Bossuyt, Jacky Labaere en Kevin Derveaux schuldig over de hele lijn.
De bende van RAW13, die in juli 2011 nog de schrik van de Torhoutse stationsbuurt was, stond er gisteren op de voorlaatste assisendag als een geslagen hond bij. De volksjury heeft de vier beklaagden schuldig bevonden aan de moord op Jeroen Balloey (21) en aan dubbele moordpoging.

De laatste dag van de derde week in het Brugse Hof van Assisen bracht duidelijkheid over de strafmaat van de vier beschuldigden. Kevin Derveaux, van wie algemeen aangenomen wordt dat hij de dodelijke messteken heeft toegebracht aan slachtoffer Jeroen Balloey; het 'kwade genie' Jacky Labaere; de vroegere stichter en huidige meeloper Robin Van Bossuyt en de bangerik Kevin Goeman. De volksjury heeft de bende schuldig bevonden aan de moord op Jeroen Balloey (21) en aan dubbele moordpoging. Pas na 14 uur werden de vier gezworenen naar hun afgezonderde en bewaakte kamer gestuurd om over 49 (!) vragen te beraadslagen.

Leider

Het zogenaamde laatste woord van de vier beklaagden blonk alleszins niet uit in originaliteit: "Ik heb heel veel spijt dat ik levens heb verwoest, het spijt me, ik wou dat ik de tijd kon terugdraaien", zei Kevin Derveaux. Jacky Labaere, die door meester Nina Van Eeckhaut nog aangeduid werd als de werkelijke, bloeddorstige leider van de rappersgroep RAW13, hield het op een kille en zacht uitgesproken: "Het mocht nooit gebeurd zijn, het spijt me voor al de slachtoffers en hun families." Derde beklaagde Robin Van Bossuyt was zo mogelijk nòg beknopter: "Ik heb spijt dat ik Kevin Derveaux daar afgezet heb", terwijl Kevin Goeman het helemaal steriel hield op "Ik vind het erg wat er gebeurd is die avond."


Daarmee moesten de zeven vrouwen en vijf mannen van de volksjury het stellen, alle replieken (die vier uur lang hadden geduurd) ten spijt.

Dans ontspringen

Terwijl deze assisenzaak aanvankelijk begroot werd op drie weken, werd gisteravond snel duidelijk dat ook vijftien werkdagen niet zouden volstaan. Nu de volksjury de vier beklaagden schuldig heeft verklaard, gaat maandag de vierde (!) week in, met als enige taak voor de jury, samen met het Hof, de strafmaat voor de vier te bepalen. Kevin Derveaux riskeert als hoofdbeschuldigde uiteraard de zwaarste straf: levenslang. Tweede beschuldigde Jacky Labaere (zijn oom) kijkt tegen dezelfde straf aan, aangezien de wetgever geen onderscheid maakt tussen wie niet-dodelijke en wél dodelijke messteken gaf. Zowel Van Bossuyt als Goeman zijn volgens aanklager Pascale Clauw evenzeer betrokken partij, en dus mededader én medeverantwoordelijke voor de moord op Jeroen Balloey en de verwondingen van slachtoffers Karim M'Hedhabi en Christophe Decoene. Maar voor hen komen verzachtende omstandigheden in aanmerking: zij hanteerden geen wapens, maar keken vanop afstand toe. Niet dat ze gevlucht waren, maar ze hadden alleszins niet actief deelgenomen aan de raid op het caféterras van de Apropoo.


Pas maandag wordt voor elk van de vier bendeleden de strafmaat bepaald, en weten Derveaux, Labaere, Van Bossuyt en Goeman hoelang ze zullen moeten brommen.